Doorzoek volledige site
19 januari 2021

Raar maar Waar: de megastad als een langgerekte lijn

Illustratie | Neom
Illustratie | Neom

Stel je voor: een stad in de vorm van een rechte lijn van 170 km lang, zonder auto’s en straten, volledig energieneutraal, waarbij alle één miljoen inwoners op wandelafstand wonen van essentiële diensten. Het wordt binnenkort realiteit in Saudi-Arabië, althans als het van de kroonprins afhangt. Raar maar waar.

The Line, zo heet het project dat Mohammed bin Salman, de kroonprins van Saudi-Arabië, onlangs heeft voorgesteld. De 170 kilometer lange stad zal bestaan uit geconnecteerde gemeenschappen – zogenaamde ‘stadsmodules’ – die de Rode Zee verbinden met het noordwesten van Saudi-Arabië.
Het project maakt deel uit van Neom, een volledig geautomatiseerde megastad die Saudi-Arabië, Jordanië en Egypte zal overspannen en aangedreven wordt door hernieuwbare energie. Prijskaartje: 500 miljard dollar.

Dit project is niet zomaar een fabeltje. De bouw van The Line zou al starten in het eerste kwartaal van 2021. Geen auto’s of straten in deze lineaire stad, alles wat de inwoners nodig hebben zal zich op een wandelafstand van maximum 5 minuten bevinden. Hogesnelheidstreinen, alle faciliteiten en digitale infrastructuur zal zich in een onzichtbare laag langs The Line bevinden.


Transport en diensten onder de grond

Op de ontwerptekeningen is alvast te zien dat voertuigen aangedreven door artificiële intelligentie, een metrolijn en hogesnelheidslijnen zich onder de grond situeren. Bovengronds komt een ‘voetgangerslaag’ te liggen, gesteund door een ‘dienstenlaag’ van infrastructuur direct onder de grond met daaronder de ‘ruggengraat’ voor het transport.

Die ruggengraat verbindt de verschillende gemeenschappen met elkaar, met in totaal een miljoen inwoners. Transport van de ene kant van The Line tot aan het andere uiteinde zou nooit langer dan 20 minuten in beslag nemen.


Hernieuwbare energie

Volgens de ontwikkelaars biedt The Line een antwoord op hedendaagse problemen zoals verkeersongevallen en vervuiling. Alle gebouwen in The Line zouden energiepositief zijn en aangedreven worden door schone energie afkomstig van zonnepanelen en windmolenparken.