Sociale woontoren Brunfaut 35 in Molenbeek krijgt make-over (VELD. + AAC Architecture)

VELD. architecten en AAC Architecture hebben zopas samen de ontwerpwedstrijd gewonnen voor de energische renovatie van de sociale woontoren Brunfaut 35 in de Brusselse kanaalzone. Ook Cenergie, Ney & Partners / WOW, ATS en Codives zijn bij de renovatie betrokken. De gevel en technieken worden aangepast aan de huidige normen, en het gelijkvloers wordt geactiveerd om de relatie met de omgeving te verbeteren. Het feit dat de werken moeten worden uitgevoerd terwijl de toren bewoond blijft, noopte tot een aantal ingenieuze oplossingen.

De woontoren Brunfaut 35 in Sint-Jans-Molenbeek omvat vandaag 93 sociale woningen. De bestaande gevel, met veel hoeken en kanten, wordt recht getrokken om de thermische isolatie van de buitenschil zoveel mogelijk te vereenvoudigen. Voor de nieuwe gevel komt een houten structuur om op die manier voor elke woning een kwalitatieve buitenruimte te kunnen voorzien. Deze structuur vormt op het gelijkvloers ook de uitbreiding voor de fietsenstalling en zorgt voor extra grote terrassen op de eerste verdieping.
 

Verbinding met de buurt

Het gelijkvloers wordt volledig open gewerkt om het gebouw aan alle zijden te activeren. Er komt ook een nieuwe fietsenstalling en een polyvalente ruimte die gebruikt kan worden door verschillende verenigingen uit de wijk zoals een bestaande voedselverdeling.

 

Geprefabriceerde gevelelementen

Binnen het project wil het ontwerpteam zoveel mogelijk inzetten op circulaire economie. Zo werd er gekozen om de bestaande metalen gevelafwerking op een hedendaagse manier te hergebruiken.

Om de impact van de werken in de woningen te beperken kozen de ontwerpers voor geprefabriceerde gevelelementen uit hout die van buiten af geplaatst kunnen worden, en waarbij ook het buitenschrijnwerk zal geïntegreerd worden. Aan de prefab gevelelementen ging een gedetailleerde studie vooraf, net als aan de fasering van de uitvoering. Hiervoor zal de aannemer gebruikmaken van een bouwplatform in plaats van een traditionele stelling om de impact tijdens de werken te beperken.


Nieuwe technieken

Om het gebouw verder energetisch te optimaliseren ruimt de bestaande ketelinstallatie plaats voor warmtepompen en zal het ventilatiesysteem in de woningen aangepast worden.

Bron: VELD architecten

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage