Tegelijk plein én brug: ontdek de Lex van Deldenbrug

Dok architecten sierden de Amsterdamse Boelegracht met een brug die tegelijk een plein is. Maak kennis met de Lex van Deldenbrug, die met haar sfeervolle klinkers een geel-bruine toevoeging vormt voor Amsterdam.

Inspiratie voor de brug haalde Liesbeth van de Pol, architect bij Dok architecten, bij de Torensluisbrug. De Torensluis overspant de gracht Het Singel in hartje Amsterdam en is eveneens tegelijk een brug én een plein. De afmetingen van de Lex van Deldenbrug zijn met de 26,5 meter in de lengte en de 24 meter in de breedte trouwens ongeveer hetzelfde als die van de Torensluis om hetzelfde soort effect te verkrijgen. De opvallende kleurpatronen van de kleiklinkers zorgen anderzijds voor een opvallend contrast met de Torensluis.

Warm kleurig rustpunt

De Symphony-torens die dichtbij hoog oprijzen, vormen een treffende combinatie met de warme toetsen van de brug: beiden stralen goed op elkaar af.

Met de Lex van Deldenbrug is er een nieuw rustpunt in de stad, met ook nieuwe verkeersmogelijkheden. De rood-oranje Rivièra-klinkers markeren een duidelijke fietszone, waar fietsers tijdens de spitsuren gretig gebruik van maken. Ten dienste van de verkeersveiligheid is er verder speciaal ledverlichting ontworpen om boven aan de zijkanten van de brug te bevestigen. De ledverlichting is niet alleen functioneel voor verkeer, maar straalt ook goed af op de gezelligheid ’s avonds.

  • Lex van Deldenbrug, Amsterdam
  • Jaartal oplevering: 2014
  • Producten: Limousin DF85, Rivièra DF85

Bron: Vandersanden

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage