Typologie van wolkenkrabber herdacht in hoogste Tsjechische toren (CHYBIK + KRISTOF)

CHYBIK + KRISTOF onthult plannen voor de bouw van de Ostrava Tower, een 235 meter hoge en 98.000 m2 multifunctionele wolkenkrabber in het stadscentrum van Ostrava. In dit inbreidingsproject, dat in 2019 werd opgestart, wordt de typologie van een wolkenkrabber herdacht om multifunctionele functies te kunnen vervullen en de openbare ruimte te activeren. Daarnaast wordt er ingespeeld op de rehabilitatie en reactivering van de postindustriële stad Ostrava. Bij de voltooiing in 2027 zal het de hoogste wolkenkrabber in Tsjechië zijn.

In de loop van drie decennia is Ostrava van een steenkool- en metaalverwerkende stad geëvolueerd naar een diensten- en informatiegestuurde industrie, waardoor het stedelijke landschap een transitie moest ondergaan en zich moest aanpassen aan deze nieuwe, snel groeiende culturele economie. De hoofdstad van de regio Moravië-Silezië, aan de grens met Polen, is rijk aan geschiedenis die diep beïnvloed werd door de traditionele infrastructuur. Daarnaast telt het een agglomeratie van bijna een miljoen inwoners en is het de op twee na grootste stad van Tsjechië. De snelle ontwikkeling van de voormalige industrieterreinen tot culturele en residentiële gebouwen, geïnitieerd door zowel publieke als particuliere investeerders, duiden op de toekomstige stad Ostrava. Hiertoe behoren een nieuw concertgebouw van Steven Holl Architects, musea, universiteitscampussen, galeries en woonprojecten.

 

Diagonale geometrie

De iconische X-vormige structuur en daarmee diagonale geometrie, verenigen het hele gebouw, waardoor de publieke ruimtes en privéfaciliteiten in harmonie kunnen functioneren. Verschoven om zijn eigen as, ondersteunt het ontwerp, bestaande uit een complexe reeks alternerende muren in een glazen gevel, de polyvalente functies en faciliteert het een prachtig uitzicht op de omgeving, terwijl het ook privacy en een aanzienlijke leefruimte biedt.

 

Multifunctionele invulling

De vorm van het gebouw dijt uit en biedt door middel van de sky garden weidse uitzichten, terwijl het gelijkvloerse niveau de lobby verbindt met het nieuwe plein, waardoor de openbare ruimte wordt uitgebreid en geactiveerd. Het nieuwe plein is ontworpen in overeenstemming met de schaal en het doel van de binnenruimtes. De architecten hebben bewust de twee breedste ruimtes (de lobby en sky garden) ontworpen om te worden gebruikt als recreatiegebieden. Verspreid over de Ostrava Tower zijn extra openbare ruimten voorzien, zoals kantoren, een congrescentrum, winkels en een hotel. Het panoramische dak met café, restaurant en bar zijn toegankelijk voor het grote publiek.

De toren, gelegen op een uitgestrekt stuk land, biedt een locatie voor zowel het bedrijfsleven als cultuur en vrije tijdsbesteding. Het gebouw is verbonden met een busterminal en ligt aan de voet van een brug. Het nieuwe ontwerp breidt het plein op de begane grond uit en vergroot zo de hoeveelheid openbare ruimte op het terrein. De voetgangersingang is volledig obstakelvrij, van alle kanten toegankelijk en vanuit alle hoeken zichtbaar.

Ostrava Tower weerspiegelt het industriële erfgoed en de utilitaire architectuur van de stad. Dit project onderstreept het belang van het herdenken van de typologie van wolkenkrabbers en wordt zo een belangrijk aantrekkingspunt.

Bron: Anna Rosa Thomae

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage