Sinds de invoering van de Vlaamse Hemelwaterverordening in oktober 2023 krijgt Optigrün veel vragen over retentiedaken. De verordening vereist dat daken met een minimale opvangcapaciteit van 50 liter water per vierkante meter minder infiltratie- of buffervoorziening nodig hebben. Dit is echter geen verplichting maar een aanbeveling. Hierdoor kan je nog steeds kiezen voor een groendak met een lagere capaciteit, maar deze telt dan niet mee voor de vermindering.
De vraag luidt: "Hebben we een retentiedak nodig?" Optigrün geeft je het antwoord.
Het traditionele sedumgroendak, vaak dun en licht, voldoet niet aan de nieuwe norm van 50 liter per vierkante meter. De minimale opbouw van deze daken met een dunne drainagelaag en weinig substraat biedt niet genoeg waterberging.
Optigrün introduceerde het biodivers natuurdak met een betere drainagelaag en een dikker substraat. Dit daktype ondersteunt een gevarieerde beplanting en draagt bij aan de biodiversiteit, doordat het lokale fauna aantrekt. Het biodivers natuurdak is niet alleen onderhoudsvriendelijker, maar biedt ook een levendig uitzicht en voldoet gemakkelijk aan de waterbergingsvereisten van de hemelwaterverordening met een capaciteit van 57,40 liter per vierkante meter.
Een retentiedak is vooral nuttig wanneer het belangrijk is om zoveel mogelijk hemelwater te behouden. Deze daken vereisen een vlakke ondergrond en kunnen complexe systemen omvatten zoals waterkratten die het water capillair naar de beplanting leiden.
Moderne systemen zoals de Smart Flow Control maken gecontroleerde waterafvoer mogelijk, afgestemd op weersvoorspellingen. Dit zorgt voor een optimaal waterbeheer en kan zelfs gebruikt worden voor het hergebruiken van hemelwater.
Hoewel retentiedaken veel voordelen bieden en bijdragen aan effectief watermanagement, zijn ze niet noodzakelijk voor het voldoen aan de Vlaamse Hemelwaterverordening. Een biodivers natuurdak kan ook voldoen aan de eisen voor waterberging.