Winnaar BBA in de categorie Pioneer: BC materials

De Pioneer Award ging dit jaar naar het Brusselse BC materials, dat grondverzet van stadswerven omzet tot circulaire leembouwmaterialen in een proces van urban mining.

Het bedrijf werd in oktober 2018 opgericht uit de werking van BC architects & studies. BC materials produceert de leembouwproducten op zijn eigen productiesite, maar biedt het ook als een dienst ter plaatse, op werven dus. Daarvoor heeft het een mobiele productie-unit. De oprichters worden vaak gevraagd te gaan spreken over aardebouw en architectuur, aan binnen- en buitenlandse universiteiten, bij bouwgroepen, verenigingen ...

In België wordt jaarlijk 36 miljoen ton grond uitgegraven. Een deel daarvan wordt hergebruikt bij de aanleg van wegen, maar 60% wordt gedumpt als afval in groeves. Hoewel het meestal perfect herbruikbare materie betreft, want 75% van de uitgegraven grond is onvervuild. Door de unieke inzichten en expertise van BC materials, kan die verspilling worden tegengegaan. Door van grond afkomstig van grondverzet leempleister, leemstenen of andere leemmaterialen te maken, speelt BC materials in op de vraag naar mooie, duurzame producten. Bovendien zijn de producten van BC materials niet alleen circulair, maar ook gezond want CO2-neutraal. Een grote troef, die in de toekomst alleen maar aan belang zal winnen.

Oordeel van de jury: "Wij zijn het net als vorig jaar, toen Steven Beckers de prijs won, gaan zoeken in de sector van de circulaire bouweconomie. Dat circulair bouwen steeds meer voet aan de grond krijgt in ons land hebben we in grote mate te danken aan innovatieve doeners, personen en organisaties die niet alleen een interessant circulair idee hebben, maar die dat ook weten om te zetten in een valabele business. De architecten van BC architects & studies leerden de meerwaarde erkennen van bouwen met lokale materialen toen ze een bibliotheek mochten bouwen in Afrika. Die kennis die ze daar opbouwden, gingen ze ook gebruiken voor projecten in eigen land. Dat leidde zowaar tot een spin-off, BC materials, die aarde uit Brusselse werven met een mobiel machinepark ombouwt tot leemblokken, leempleister en stampleem die ter plaatse gebruikt kunnen worden. 2019 was een boerenjaar voor het bureau met zijn tentoonstelling The Act of Building in het CIVA in Brussel. Een jaar daarvoor gaven ze het gelijknamige boek uit dat voorgesteld werd op de Biënnale van Venetië."


Podcast

Ken De Cooman van BC materials had de eer de gast te zijn in de allereerste architalk, een podcast waarmee architectura.be vandaag van start gaat. Beluister de podcast hier!

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage