Winnaar BBA in de categorie Rookie of the year: Marge architecten

Marge architecten is een ontwerpbureau dat het interesseveld bewust breed houdt en zich niet beperkt tot een type opdracht(gever), schaal of budget. Het bureau houdt vooral van complexe ontwerpopgaves: binnenstedelijke renovaties, erfgoed herbestemmen, uitdagend design of gekke kunstinstallaties. De keuze om zo breed in te zetten is niet evident in een wereld van specialisatie, maar Marge beschouwt dit als een verrijking.

De keuze om ook heel kleine opdrachten te aanvaarden, is nog minder evident. Om zijn geliefde manier van werken in werkelijkheid om te zetten, heeft Marge architecten vanaf de oprichting management heel serieus genomen. Het stelt het bureau in staat om efficiënt en kordaat te werken aan alle productie die bij architectuur hoort, én om zo veel mogelijk tijd over te houden voor het ontwerp. “Zo zorgen we ervoor dat we, zonder onszelf te treffen, voor zelfs het kleinste project heel ver kunnen gaan voor onze klanten”, aldus het bureau.

Drie uitgelichte projecten demonstreren het beste de unieke werkwijze van Marge architecten:


Zwaluw (Harelbeke)

In een rij van aaneengesloten bebouwing verspringt de rooilijn plots om plaats te maken voor een langgerekt marktplein. De verspringing levert waardevolle hoekpercelen op. Een doordacht hoekpand, een poort: iets stedelijk en ambitieus, maar tegelijk een context erkennend van versnipperde, kleinere omliggende bebouwing. Er worden een aantal bewerkingen uitgevoerd, handdrukken met de omgeving. Net als de omliggende gebouwen komt er een hellend dak, maar dan wat verknipt. Het gebouw is een grote vriendelijke reus.


Weifelwand (Gent)

Weifelwand betreft de renovatie van een heel kleine zolder. Marge diende na te denken over wisselend en onverwacht gebruik volgens het programma van de bouwheer. Niet meer vierkante meters, maar betere vierkante meters is de boodschap van de toekomst. De premisse is heel simpel, maar maakt veel mogelijk: onder een heel betaalbare dakkap werden zones gebouwd in plaats van kamers, met één wand die twijfelt. De trap komt uit in een open tekenatelier dat overloopt in een mezzanine. Onder de mezzanine is een intiemere zone, soms een zithoek, soms een gastenkamer, er werden al huiskamerconcerten en politieke debatten georganiseerd. De twee zones zijn gescheiden door een staal en glas wand, aangevuld met een gordijn.


Décollage (Gent)

Décollage betreft de renovatie van een burgerhuis waarbij functies en bouwelementen worden geknipt en geplakt. Décollage is ook een intens maatproject geweest, geschreven op het lijf van de bewoners. Dit project illustreert een belangrijke attitude van het kantoor: de raming is werktuig, geen voldongen feit. De bewoners wensten een maatwerk dat Marge vertaalde in architectuur: een bijzonder kelderluik dat wegkantelt, een zitnis, een kast die aan de achterkant een trapbalustrade wordt, meubelstukken die oplijnen op schrijnwerk dat ook weer moet oplijnen op ruwbouw. Marge was constant samen met de bouwheer op zoek naar kleine interventies, naar haalbaarheid. Niet per se op zoek naar de laagste prijs, eerder naar veel waar voor het geld.

Oordeel van de jury: "De Belgian Building Award voor Rookie of the Year gaat naar een jong bureau dat een heel divers portfolio kan voorleggen waarin we kleine en grote projecten aantreffen maar evenzeer kunstwerken en meubelontwerpen. Vooral complexe ontwerpopgaves zijn een kolfje naar de hand van dit Gentse bureau, dat ook het management heel serieus opvat."

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage