Doorzoek volledige site
REF.: 20642 - 2010

Verbouwing Brouwershuis Dominikanen tot auditorium voor St. Lucas in Gent

GENT (Oost-Vlaanderen)

ARCHITECT studio lens°ass architecten
WEBSITE

Het gebouw, bekend als het Brouwershuis Dominicanen, wordt opgenomen in de campus van Sint- Lucas Gent Hiermee krijgt dit volledig ingesloten en in zeer slechte staat verkerende geklasseerde gebouw een kans om te herleven. Een (volledige) reconstructie zou een leugen zijn. Een school als Sint-Lucas kan een visie uitdragen dat “een verder schrijven van de geschiedenis” mogelijk moet maken. Daarentegen zijn er nog waardevolle sporen in de ruïne terug te vinden: zo spreken de witsteen kopgevel, het steile dak, de omsluiting van de tuinmuur (van het klooster), de ons nieuwsgierig makende kastnissen, de dikke balkkop restanten, de hoge ruimtes, de weidse uitzichten doorheen nooit bedoelde openingen tot de verbeelding. Dit tot de verbeelding spreken is net datgene waar de school onze komende jonge collega’s poogt gevoelig voor te maken…. Het zijn deze kwaliteiten die belangrijk zijn om te behouden en in contrast te plaatsen met nieuwe waardevolle architectuur.

Deze projectfiche delen