Doorzoek volledige site
REF.: 20836 - 2008

Bibliotheek van Genk

GENK (Limburg)

ARCHITECT Aries
Vasconi (Claude)
ISOLATIE ROCKWOOL
STUDIEBUREAU Gedas
VLOEREN EN CHAPES Bostik
(fabrikant parketvloer)
Janssen (Gebroeders Janssen)
(plaatsing parketvloer)
INTERIEURAFWERKING Rockfon (ROCKWOOL)
(plafonds)
HOOFD- OF RUWBOUWAANNEMER Strabag
HVAC Simons
(luchttechnieken)

Gebouw ontworpen door tv Vasconi - Aries - Gedas. Ontwerpteam koos voor een glazen aanzicht en verschillende verdiepingen die gelegen zijn rond een atrium, waar ontmoeting centraal staat. Op de gelijkvloerse verdieping situeert zich naast de inkomhal een tentoonstellingsruimte, een kindertheater, een kinderbibliotheek en een leescafé. Een verdieping hoger worden de werken voor jongeren en volwassenen aangeboden. De tweede verdieping is voorbehouden voor de audiovisuele media en het bezoekerscentrum van de VZW Heemkring. De bibliotheek vormt één van de belangrijkste troeven op het vernieuwde stadsplein. De ruwbouw werd vrijwel volledig opgetrokken in zichtbeton. Eén van de uitdagingen bij het realiseren van het project was de opbouw van de atriumstructuur met zijn 15 m hoge kolommen. Voor de opbouw van het dak van het atrium werd er gekozen voor een stalen vakwerkstructuur voorzien van grote lichtstroken. De zinken daken en wanden gecombineerd met verschillende soorten vliesgevels in glas geven de bibliotheek een architecturale meerwaarde. Voor de glasgevel aan de hoofdinkom kozen de ontwerpers voor een niet alledaagse opbouw van rechte en gebogen beglazing opgehangen, voorzien van zonwering uit aluminium vinnen. Voor de vloer is er gekozen voor een combinatie van parket en natuursteen. ''s Avonds krijgt het geheel een extra effect door LED-verlichting op de INOX-trapleuningen.

Deze projectfiche delen