Doorzoek volledige site

REF.: 20954 - 2013

Cipal Hoofdzetel

GEEL (Antwerpen)

ARCHITECT a2o architecten
ANDERE LEVERANCIERS EN FABRIKANTEN KUBUS
(ARCHICAD)
STUDIEBUREAU Establis
MBC Milieu- en Bouwconsult
Boydens engineering

Het gebouw voor de nieuwe hoofdzetel voor CIPAL ligt aan een nieuw geïntroduceerde ‘park-as’ en de bouwdelen zijn gegroepeerd om een centrale tuin. In deze tuin is de fundering van het een bestaand gebouw (getransformeerd tot een waterpartij), het centrale element. De andere buitenruimtes liggen, deels verlaagd, hier omheen. Het gebouw kent een duidelijke indeling van publiek naar privaat. Langs de  ‘park-as’ liggen de cafetaria en auditorium als meest publieke deel van het gebouw. De middenzone bestaat uit vergaderzalen en ruimte voor de Raad van Bestuur. Tezamen vormen deze delen een zogenaamde 24-uurs-zone, die apart kan worden afgesloten van de kantoren en laboratoria. De zone aan de ring is alleen toegankelijk voor werknemers en is een efficiënte stapeling van kantoorverdiepingen waarin zowel landschapskantoren als klassieke kantoren kunnen worden gerealiseerd. Op het gelijkvloers bevinden zich hier de verschillende opslag en ICT functies. Architecturaal maakt het gebouw een gebaar naar de Ringlaan door deze met geluid en zon belaste zuidgevel als semi-gesloten schil uit te voeren. Intern bevinden zicht aan deze zijde de meer private functies. Deze gevel omarmt het horizontale vlak dat het dak voor de 24-uurs-zone vormt. Naast de energetische aspecten voor de keuze van deze volumes zorgt dit ook voor een oase van rust in de centrale binnentuin.

Deze projectfiche delen