Doorzoek volledige site

REF.: 21240 - 0

Duurzame parkeergarag in Geel

GEEL (Antwerpen)

ARCHITECT Architects in Motion
WEBSITE http://www.architectsinmotion.be/
STUDIEBUREAU Forte
ANDERE LEVERANCIERS EN FABRIKANTEN Signburo
(architecturale bewegwijzering)
KUBUS
(ARCHICAD)

Architectsinmotion heeft een nieuwe parkeergarage ontworpen in opdracht van het Provinciebestuur van Antwerpen. Het gebouw zou zich makkelijk moeten integreren in de groene omgeving rond het intercommunale ‘Centrum voor Informatica van de Provincies Antwerpen en Limburg.’ AIM heeft gekozen voor een ‘luchtig’ ontwerp waarbij toegankelijkheid en finesse duidelijk primeren boven massa. Het ontwerp voert de horizontale vloeren zo slank mogelijk uit en werkt met opengewerkte gevels. De constructie zelf wordt opgetrokken in prefab en rust op kolommen die de indruk wekken boomstammen te zijn. Aan de binnenkant wordt gebruik gemaakt van betonnen pilaren. Om de slankheid te accentueren is er aan de buitenkant gekozen voor stalen kolommen. De grootste uitdaging van het ontwerp was volgens AIM het herbergen van 688 wagens zonder het zicht van de omgeving in gedrang te brengen. Een groot deel van het terrein werd ondertussen al verkocht aan het farmaceutische bedrijf Genzyme Flanders. De garage is dus een oplossing voor de grote behoefte aan parkeerplaatsen. Ondanks de moeilijke opgave is dit ontwerp een duidelijk voorbeeld van duurzaam ruimtegebruik. Dankzij de groene omgeving en de ‘boomstampoten’ van het gebouw lijkt het gebouw minder op te vallen. Om tegemoet te komen aan dit idee werd niet gewerkt met consoles om de kolommen en vloeren met elkaar te verbinden maar met een ‘mes-verbinding’ van het type BSF van Ergon. Gegalvaniseerde verticale kokers en inoxen netten vormen de dragers voor de groene gevel. Er wordt gewerkt met indirecte verlichting waardoor het aspect ‘armatuur’ visueel komt te vervallen. Het duurzame ruimtegebruik is niet het enige duurzame karakter van het project: er wordt verder gewerkt met LED-verlichting en een systeem dat regenwater gebruikt om de groene gevel te bevochtigen. De groene gevel zelf dient als geluidsdemper van de parking. Wanneer de werken beginnen is nog niet bekend.

Gerelateerde artikels

2013 AIM bouwt groene parkeergarage in Geel
Deze projectfiche delen