Doorzoek volledige site
REF.: 22678 - 2015

Nieuw inkompaviljoen Wilsonparking

GENT (Oost-Vlaanderen)

ARCHITECT Bontinck Architecture & Engineering
(Architecture and Engineering)
INTERIEURAFWERKING Lime bvba
(Ingenieurs, studiebureaus)

Het ontwerp van Bontinck Architecture & Engineering, in opdracht van NV Interparking wil een antwoord bieden op zowel de functionele eisen (onthaal en comfort van de parkinggebruikers, zichtbaarheid en afsluitbaarheid van de parking) als op de specifieke noden van deze semi-publieke ruimte (herkenbaarheid, vormgeving plein).

Gezien de drukke bezetting van het Woodrow Wilsonplein wordt het volume van de paviljoenen geminimaliseerd, en dit zowel planmatig als  in profiel. Op die manier wordt een minimum aan publieke ruimte ingenomen en blijven de diverse zichten gevrijwaard. 

Mede door de sobere materiaalkeuze van zwart staal en glas ontstaat een leesbare vorm waarbij de opwaartse golfhelling de verbinding van ondergrondse parking met bovengronds plein aanduidt.

De golvende vorm maakt het ook mogelijk het dak te gebruiken als een straatmeubel dat de publieke ruimte verder oplaadt. Wie op het plein vertoeft, kan gebruiken als zitbank, ligstoel, fauteuil of leunmeubel. Om dit gebruik te faciliteren is een uitnodigende houten bekleding voorzien.

Deze projectfiche delen