Doorzoek volledige site
REF.: 23852 - 2016

Politiezone Puyenbroeck ABDM

LOCHRISTI (Oost-Vlaanderen)

ARCHITECT ABDM architecten
WEBSITE http://bureaudirkmartens.be/
STUDIEBUREAU Cbam bvba
HOOFD- OF RUWBOUWAANNEMER Vandenbussche NV

Het bijzondere aan BEN-gebouwen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en arm water. De energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald. Achter het bestaande bakstenen gebouw wordt het nieuwe bouwvolume wordt ingeplant. De neutrale opstelling en het sobere, doordachte materiaalgebruik accentueren de historische en architectonische waarde van het bestaande gebouw. 

Het verplaatsen van de bestaande hekstijlen en hekwerk creëert een nieuwe openbare ontmoetingsplek die toegang verschaft tot zowel het oude kerkhof als het politiekantoor. De publiek toegankelijke zone van het gebouw is laagdrempelig en afgescheiden van de zone voor politiediensten. Door de kantoorruimtes te oriënteren naar de groene zone aan het oude kerkhof worden aangename zichtlijnen gecreëerd. Grote raampartijen laten maximale daglichttoetreding toe en zijn maximaal noord-oost georiënteerd om oververhitting te vermijden. Naast aandacht voor flexibiliteit, werd veel aandacht besteed aan een optimale organisatie van de verschillende diensten in combinatie met een heldere en leesbare circulatie. 

De tijdloze vormgeving en het materiaalgebruik weerspiegelen de hedendaagse werking van de politie: functioneel, transparant, communicatief. Fundamentele duurzaamheid maakt integraal deel uit te maken van het gehele concept en is gebaseerd op het behoud van balans van energiestroom, balans van massastroom en balans van welzijn en welvaart. Het nieuwe politiekantoor wil vooral een aangename en stimulerende omgeving bieden voor zijn gebruikers en bezoekers.

Deze projectfiche delen