Doorzoek volledige site

REF.: 29680 - 2018

Bestuurs- en Dienstencentrum

SINT-GILLIS-WAAS (Oost-Vlaanderen)

ARCHITECT ECTV (Els Claessens en Tania Vandenbussche)
STUDIEBUREAU Tractebel
Atelier Ruimtelijk Advies
OMGEVINGSWERKEN LAND Landschapsarchitecten

Het kasteel Vaulogé, sinds 1961 als gemeentehuis in gebruik, vormde een belangrijk aanknopingspunt voor het ontwerp van een nieuw bestuurs- en dienstencentrum. Weliswaar waren binnenin ingrijpende verbouwingswerken gebeurd en was de historische context, een kasteel in een park, deels verdwenen, toch is het gebouw nog beeldbepalend voor de gemeente.
Het programma vroeg naar publieke functies (onthaalbalies, leesruimte archief,…), kantoren voor de verschillende gemeentediensten en semi-publieke functies met voornamelijk de college- en raadzaal die een flexibel gebruik kennen. 
Door de grootte van het programma moest een nieuwbouw ontworpen worden die vele malen groter was dan het kasteel. De ontwerpers vonden het belangrijk dat het kasteel terug in het park kwam te staan. Ze trokken daarom het park door en ontwierpen de gevraagde verbindingsweg als een parkpad. 

Deze projectfiche delen