De herontwikkeling van de Ragheno-site in Mechelen gaat een nieuwe fase in. De site, die lange tijd onderbenut bleef, wordt omgevormd tot een moderne, groene en duurzame woonwijk. Naast wonen en kantoren krijgt het project Ragheno eveneens een groot park van 11 hectare en gemeenschapsvoorzieningen. Projectontwikkelaar DIFF diende recent de omgevingsvergunning in voor het eerste woonproject. Het project omvat een gebouw met 41 appartementen, en een commerciële ruimte. Het architectenbureau BINST ARCHITECTS zorgde voor hoogstaande architectuur die zich volledig inpast in de ambities voor het project Ragheno.
Genesteld in het centrum van Kortrijk, tussen verkeersknooppunt "Het Ei" en de Doorniksewijk, bevindt zich Walle, een oude industriële site met de voormalige BIC-fabrieken. Dit project van Goedefroo architects, in samenwerking met de landschapsarchitecten van Studio Basta, transformeert het gebied in een nieuwe, duurzame stedelijke bedrijvencampus die naadloos verbonden is met de omliggende wijk en stad. Het is een karaktervolle plek die verder bouwt op enkele iconische elementen met erfgoedwaarde, en biedt ruimte voor zowel werken als wonen, wat een meerwaarde vormt voor de omliggende buurt.
Sint-Lodewijk vzw zoekt een ontwerpteam dat de mogelijkheden tot reorganisatie, verbouwing en uitbreiding van de sites Den Binder en Diepenbroek kan onderzoeken. De resultaten hiervan moeten Sint-Lodewijk inzicht geven in de manier waarop de werking kan uitgebreid en geoptimaliseerd worden in harmonie met de bijzondere context. Geïnteresseerde teams kunnen zich aanmelden door het interesseformulier in te vullen voor 24 januari, 11uur.
Aan de Zandvliet-Berendrechtsluis in de haven van Antwerpen is het officiële startschot gegeven voor de bouw van het Antwerp Coordination Center (ACC). Dit state-of-the-art coördinatiecentrum, dat vanaf eind 2026 operationeel zal zijn, brengt alle partners van de nautische keten samen en optimaliseert de werking van de haven. Met een toekomstbestendig ontwerp dat innovatie en duurzaamheid combineert, zet het ACC de haven verder op de kaart als toonaangevende wereldhaven. Het ACC is een project van Port of Antwerp-Bruges en Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), gerealiseerd door KAAN Architecten, SVR-ARCHITECTS, aannemer Van Roey, Van Roey Services en studiebureau Sweco.
Recent werd de fiets- en voetgangersbrug boven het Vierarmenkruispunt in het Zoniënwoud officieel in gebruik genomen. Deze unieke houten brug, ontworpen door Ney & Partners, is een cruciale schakel in de fietssnelweg F29 die Brussel, Tervuren en Leuven verbindt. Met een innovatieve constructie van biogebaseerde materialen zet het project in op duurzaamheid en mobiliteitsverbetering.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn belooft het na deze column nooit (!) meer te hebben over ene Santiago Calatrava maar ter onere van de eerste trein in een station in Mons zet hij nog eens een aantal eigen citaten op een rijtje om een punt te maken. Voor zover dat nog nodig mocht zijn.
Het Rotterdamse ontwerpbureau Felixx Landscape Architects & Planners heeft, in samenwerking met Witteveen+Bos, het Strategisch Groenplan voor de stad Leuven ontwikkeld. Dit plan dient als een krachtig instrument om de stad in de komende jaren groener, gezonder en klimaatrobuuster te maken. Het Groenplan werd deze maand unaniem goedgekeurd door zowel het college als de gemeenteraad.
De publieke ruimte die wordt ingenomen door onze geparkeerde auto’s hebben we nodig om via groenaanleg de stijgende zomerhitte te temperen en de luchtkwaliteit te verbeteren, om in periodes van hevige regenval het water op te vangen of te laten infiltreren en ons zo te wapenen tegen lange periodes van droogte. Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs vindt het de hoogste tijd dat overheden werk maken van een toekomstgerichte ruimtelijke transformatie.
In Antwerpen Zuid krijgt een beeldbepalend kantoorgebouw uit de jaren ’90 een nieuwe bestemming als moderne studentenhuisvesting. Gelegen naast de KDG Hogeschool - Campus Zuid, speelt het project slim in op de behoeften van de buurt en de studentenpopulatie. Met een semi-publieke plint voor functies zoals een koffiebar en werkruimtes, zoekt het ontwerp aansluiting bij de stedelijke dynamiek en de naburige arbeiderswoningen. Tegelijk worden thema's als privacy, zachte circulatiestromen en ruimtelijke integratie zorgvuldig uitgewerkt. Het project, ontworpen door ENOF architectuur, zet in op een architectuur die zowel functioneel als betekenisvol is.
Genesteld in het rustige hart van de Sint-Andrieswijk in Brugge, naast het Frederick Sanderpark, krijgt een voormalige kantoorsite een nieuw leven als woonproject Abdijbeke. Dit project, naar een ontwerp van architectenbureau DeckerckDaels uit Roeselare, omvat twee gebouwen met elk 19 ruime, lichte appartementen, ontworpen met respect voor de genius loci. De zorgvuldig vormgegeven volumes vloeien naadloos samen met het omliggende weelderige groen, wat de buurt nieuw leven inblaast.