Urban.brussels heeft de stedenbouwkundige vergunning afgeleverd voor de heraanleg van het Generaal Meiserplein in Schaarbeek. Naar een ontwerp van Brussel Mobiliteit wordt het drukke verkeersknooppunt in het noordoosten van Brussel binnenkort omgevormd tot een overzichtelijker en veiliger multimodaal plein, met meer ruimte voor voetgangers, fietsers én natuur.
65 jaar na de bouw van de sociale woonwijk aan de Watersportbaan plant de Stad Gent een grondige hertekening van het gebied. Zowel de gebouwen als de omgevingsaanleg vragen vandaag om een hedendaagse update. Het Gentse studiebureau DISCO (Design Intelligence for Sustainable, Complex Opportunities) – een tijdelijk maatschap van DENC-STUDIO en Dhooge & Meganck Architectuur – werd aangesteld om een toekomstgericht masterplan op te maken. Tegen eind 2026 moet het ontwerp klaar zijn.
De geplande afbraak van het station van Kortrijk wordt voorlopig on hold gezet. De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft geoordeeld dat bij de toekenning van de vergunning onvoldoende werd stilgestaan bij de historische waarde van het bestaande gebouw. Daardoor wordt de procedure teruggestuurd naar de Vlaamse regering, die nu drie maanden de tijd krijgt om een nieuw oordeel te vellen.
De genomineerden voor de Prijs Publieke Ruimte 2025 zijn bekend. In totaal werden zes projecten geselecteerd: drie in de categorie ‘Stedelijk’ en drie in de categorie ‘Landelijk’. In de stedelijke categorie maken Brugpark (Izegem), de uitbreiding van het Bijgaardepark (Gent) en het Zuidpark (Antwerpen) kans op de prijs. In de landelijke categorie zijn Brusselsesteenweg en Vliegwezenlaan (Asse), Onumenten (zes locaties in België) en de scholencampus in Wevelgem genomineerd. Vanaf 22 april tot 20 mei kan ook het publiek stemmen voor de Publieksprijs.
RE-ST, Atelier Kempe Thill en Studio Contekst wonnen de internationale wedstrijd voor de herontwikkeling van de Atlas Brouwerij in Anderlecht. Hun ontwerp, geselecteerd uit meerdere sterke inzendingen, biedt een helder antwoord op een complexe vraag: hoe een gelaagde industriële site transformeren tot een kwalitatieve woonomgeving, zonder de erfgoedwaarde en het karakter van de plek te verliezen? De opdrachtgevers LIFE en B&R Development wilden van meet af aan een duurzame en toekomstgerichte invulling voor het terrein nabij het kanaal van Brussel. De keuze om de art-decotoren een publieke functie te geven en het woonprogramma te concentreren in een nieuw volume, vormt de kern van het plan.
Op de voormalige Ottenstadion-site in Gentbrugge komt een nieuwe duurzame woonwijk tot stand, met ruimte voor 150 woningen, een wijkpark en collectieve voorzieningen. Het ontwerp werd voorgesteld door Areal Architecten, DENC-STUDIO en BLAF Architecten, in opdracht van stadsontwikkelingsbedrijf sogent en projectontwikkelaars ION en Alides. De wijk maakt deel uit van de bredere herontwikkeling van de oude Gantoise-site, waar in totaal 287 woningen voorzien zijn.
De gemeente Deerlijk zet een belangrijke stap in de vernieuwing van haar dorpskern met de herontwikkeling van het Neunkirchenplein. De Open Oproep van het Team Vlaams Bouwmeester resulteerde in de gunning van de studieopdracht aan de ontwerpbureaus adj en BLAUWDRUK stedenbouw, met in onderaanneming LAND, Ingenium, Sonores Acoustics en Denkbar. Het winnende ontwerp zet in op vergroening, hergebruik en een versterking van de dorpsidentiteit, met een nieuw cultuurhuis als kloppend hart van de site.
Met PIXEL krijgt Hasselt er tegen 2027 een nieuw stadsproject bij dat inspeelt op de evoluerende noden van de stad. Het project omvat studentenhuisvesting en een parkeergebouw met commerciële ruimte en wordt gerealiseerd door projectontwikkelaar Laud en hogeschool PXL, naar een ontwerp van architectenbureau ORG Permanent Modernity. PIXEL speelt een belangrijke rol in de herontwikkeling van de zone tussen het stadscentrum en het opkomende Canal Quarter. Daarbij staat flexibiliteit centraal: de architecturale structuur is zo ontworpen dat ze eenvoudig kan inspelen op toekomstige behoeften zonder ingrijpende verbouwingen.
We kennen het allemaal. De eeuwige klaagzang over parkeerdruk. Te weinig plekken, te veel auto’s. De conclusie lijkt voor de hand te liggen. De realiteit is echter complexer. Is er eigenlijk wel een schaarste aan parkeerplaatsen? Overdag staan kantoorparkings vol, maar zijn woonstraten leeg. ‘s Avonds gebeurt het omgekeerde. Winkelparkings liggen er na sluitingstijd verlaten bij, terwijl bewoners in omliggende straten vergeefs zoeken naar een plekje. Geen kwestie van schaarste, maar van smossen met ruimte, lijkt me.
In Diest werd het woonproject Ezeldijk voorlopig opgeleverd. Dit project, ontworpen door architectenbureau czaar en gerealiseerd in opdracht van woonmaatschappij KANVAZ, omvat negen sociale huurwoningen en 28 sociale huurappartementen. De ontwikkeling maakt deel uit van het bredere stadsvernieuwingsproject in het centrum van Diest en zet in op een kwalitatieve woonomgeving met aandacht voor architectuur, mobiliteit en sociale interactie. De realisatie werd uitgevoerd door aannemer IBO NV.