Het project LOODS in de Loodsenstraat in Gent, in opdracht van Thuispunt Gent en ontworpen door Martens Van Caimere Architecten, die de architectuurwedstrijd won, transformeert een lang en ondiep stedelijk perceel tot een kwalitatief sociaal woonproject met 7 grondgebonden woningen en 4 appartementen. De grootste uitdaging was het optimaliseren van de beperkte ruimte, een voormalig braakliggend terrein waar eerder arbeiderswoningen stonden. De architecten kozen voor een innovatieve benadering door de klassieke woningtypologie 90° te draaien, waardoor de woningen meer daglicht en zuid-gerichte tuinen krijgen en ze ook beter aansluiten bij de omliggende stedelijke context.
In het Oost-Vlaamse Aalter ondergingen twee oude en identieke elektriciteitscabines een opvallende transformatie. Met respect voor het oorspronkelijke ontwerp en materiaalgebruik werden ze door ARKS architecten in opdracht van het gemeentebestuur hersteld en omgevormd tot een locatie voor tentoonstellingen. Een kenmerkende toevoeging aan de gevels zijn de strakke stalen 'boxen' met 'smartglas', die bewust contrasteren met de ruwe betonsteen. Het slimme glassysteem kan variëren tussen doorzichtig en opaak, waardoor het de nieuwsgierigheid opwekt en bezoekers uitnodigt om dichterbij te komen.
Een eventlocatie, een restaurant, studentenkamers, studio’s voor jongwerkenden en drie appartementen rond een groene binnentuin. Met dat programma verhoogde het Leuvense architectenbureau DMOA het ruimtelijk rendement van een compact bouwterrein tussen de Naamsesteenweg en de Groenstraat in hartje Heverlee waar voorheen slechts twee kleine rijwoningen stonden. Door verweving van verschillende functies en vooral intensivering verhoogt The Pink Panther, want zo werd het project gedoopt, enerzijds de economische vitaliteit en herkenbaarheid en anderzijds de leesbaarheid en aantrekkelijkheid van het perceel. En ook het energieplaatje kleurt veel groener dan voorheen.
Buurtsporthal Ledeberg, de derde onbemande sporthal in Gent, is feestelijk geopend. De sporthal bevindt zich onder het viaduct van de B401 in Ledeberg. Gezien de speciale locatie is het gebouw iets kleiner, maar toch is er ruimte te over voor sportclubs en buurtbewoners.
Architectuurwedstrijden behoren in Vlaanderen tot de onvolprezen architectuurcultuur. Dat je ook kan verliezen is part of the game. Meestal is het denkwerk onafhankelijk van het resultaat de moeite waard. Maar wat te doen als je werk wordt gediskwalificeerd en er ineens advocaten tegenover je zitten?
Tuin van Padua is een duurzaam, sociaal en toegankelijk cohousingproject voor 17 gezinnen in en rond de voormalige kerk Sint-Antonius van Padua in Gentbrugge. In de kerk werd een box-in-box geplaatst waar de bewoners vergaderen, koken, eten, feesten, en waar de kinderen kunnen spelen. Elk gezin heeft zijn eigen woning en daarbovenop delen de bewoners een bibliotheek, twee logeerkamers, een telewerkruimte, wasruimte, werkatelier, tuin en dakterras. Tuin van Padua excelleert dus in gedeeld en meervoudig ruimtegebruik. Bovendien werd het erfgoed maximaal gerespecteerd en zijn zo veel mogelijk natuurlijke materialen gebruikt. Kortom: een project dat de ruimtelijke kwaliteit echt verhoogt.
Op 30 november vond in Izegem de uitreiking plaats van de FEBE Elements Awards. De prefab betonsector bekroonde er de meest inspirerende projecten in vijf categorieën: Precast in Buildings, Precast in Structures, Precast in Landscape, Precast in Infrastructure en Outstanding Precast. Winnaar in de categorie ‘Precast in Structures’ - geprefabriceerde structuren waarvan de conceptuele en functionele aspecten overheersen - is het project ZIN in No(o)rd van Jaspers-Eyers Architects, 51N4E en l’AUC.
Hoekwoningen: door het gebrek aan een tuin zijn het niet meteen de populairste huizen op de vastgoedmarkt. “Onterecht”, vinden Natalie Allaert en Hannes Oppeel, elk één helft van het ontwerpbureau Studio HAAN en ook een koppel in het leven daarbuiten: “Het perspectief vanop de hoek maakt het net hele interessante panden.” De verbouwing van hun eigen hoekwoning met kantoorruimte, aan een drukke uitvalsweg in Gent, was niets minder dan een experiment. Met een bescheiden grondoppervlakte van slechts 21 vierkante meter heeft het huis een minimale voetafdruk, maar daartegenover staat haar imposante hoogte van elf meter.
Peperkoek- en honingfabriek De Biekens in Sint-Niklaas is vandaag een inloop- en (crisis)opvangcentrum van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) Oost-Vlaanderen. Voor die transformatie zorgde Volt Architecten uit Gent, dat in zijn ontwerp zoveel mogelijk van de bestaande structuur behield, maar ook houtskeletmodules toevoegde om de nieuwe invulling mogelijk te maken. Belangrijke factor om het gebouw dat stilaan was verworden tot een stadskanker een nieuwe bestemming te kunnen geven, was de nuance dat het programma voorziet in tijdelijk en niet in permanent wonen.
Theater arsenaal en de stad Mechelen zijn op zoek naar een ontwerpteam voor de opmaak van een haalbaarheidsstudie voor de renovatie van de gebouwen van theater arsenaal. Vanuit verschillende ruimtelijke, programmatorische en financiële ontwikkelingsscenario’s wordt maximaal ingezet op het potentieel van de site.