City Dox: ode aan de functiemix (architectesassoc.)

Er zijn architecten die – net als goede redacteurs – een duidelijke lijn volgen, die hen onderscheiden van al de rest. Architectesassoc. behoort zeker tot deze categorie. Onlangs stelden Marc Lacour en Sophie Vantieghem City Dox voor, een van de vele woonomgevingen die het bureau de laatste tijd ontwierp. Je vindt er bepaalde visuele elementen terug die hun typerende architecturale stempel dragen: wit als dominante kleur, een quasi obsessieve zoektocht naar verticaliteit, een uitgekiend gevelontwerp, volumetrische ontkoppeling … Maar zoals het merendeel van de hedendaagse vastgoedprojecten was City Dox vooral een complexe evenwichtsoefening, een zoektocht naar een optimaal compromis tussen architecturale kwaliteit en financieel rendement. Missie geslaagd!

We bevinden ons in Anderlecht, op een site vlak bij het kanaal, die tot voor kort exclusief was voorbehouden voor industriële activiteiten. Zodra je City Dox nadert via de Industrielaan (die vertrekt aan het Zuidstation), springt het spierwitte complex meteen in het oog. Het omvat een blok met assistentiewoningen dat aanleunt tegen een woonzorgcentrum (ETAU architects), vijf geschakelde woonvolumes met acht bouwlagen en een sokkel aan de kanaalzijde en een gebouw met zes verdiepingen aan de straatkant, dat bestemd is voor economische activiteiten. De uitstraling van de residentiële volumes doet in zekere zin denken aan Leopold Views in Evere, een andere recente realisatie van architectesassoc. De bewoners beschikken er eveneens over ruime terrassen die volledig naar eigen wens te configureren zijn aan de hand van geperforeerde aluminium schuifpanelen, die meteen ook als zonwering fungeren.  

 

OGSO met functiemix

In Anderlecht schuilde de voornaamste uitdaging in de ingrijpende transformatie van de voormalige industriële zone, die integraal is omgevormd tot een gemengde wijk waarin betaalbare woningen, economische activiteiten en verpozing de plak zwaaien. De omvangrijke publieke groenzone die de link met het kanaal garandeert maakt het plaatje compleet. In mei 2013 keurde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de wijziging van het Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP) goed, wat toeliet om de industriegebieden van Biestebroeck om te toveren tot ondernemingsgebieden in een stedelijke omgeving (OGSO) en een aantrekkelijke functiemix te creëren. Het was Atenor dat de realisatie van een nieuwe wijk op een terrein van 5,4 hectare langs het kanaal in goede banen mocht leiden. Woningen, assistentiewoningen, een woonzorgcentrum, een school, groenzones, een winkel, horecafaciliteiten en kantoorruimte: alles is aanwezig. Na de afronding van fase 1 (die we in dit artikel bespreken), zal er nog een tweede fase volgen, waarvoor de vergunningen reeds toegekend zijn. Tot slot zullen er nog drie bijkomende blokken verrijzen, op basis van een ontwerpwedstrijd die de nodige architecturale diversiteit moet garanderen.

 

"City Dox biedt een volwaardig antwoord op de hedendaagse woonproblematiek en voorziet tevens in een aantrekkelijk sociale mix"

 

Woningen en ruimtes voor economische activiteit

Het ontwerp van architectesassoc. slaagt er uitstekend in om verschillende functies te groeperen in eenzelfde bouwvolume. 93 woningen zijn er gekoppeld aan ruimtes voor ‘in ondernemingen geïntegreerde diensten’. Deze laatste zijn gesitueerd op het gelijkvloers en gericht naar de Industrielaan, terwijl de residentiële units logischerwijs aansluiten op de groenzone en het achterliggende kanaal. De typologie van de woningen varieert van studio’s tot penthouses met drie slaapkamers, en ook de planindeling is zeer veelzijdig om aan ieders wens te kunnen voldoen. City Dox omvat tevens vijf duplexappartementen met één slaapkamer.

Alle woningen zijn ontworpen met het oog op ruimtelijke en functionele kwaliteit. Ze beschikken over grote terrassen van circa 10 m², die sterk bijdragen tot het comfort en de band met de omgeving versterken (onder meer via de opvallende glazen borstweringen). De meeste appartementen zijn van het doorzontype en bieden dus zowel uitzicht op het kanaal als de binnentuin. Belangrijk om weten is dat ze ook betaalbaar zijn, met dank aan het uitstekende budgetbeheer.

 

Sociale mix

De prijzen voor de woningen in City Dox beginnen vanaf 180.000 euro. Onder de kopers vinden we opvallend veel jonge gezinnen die in Brussel willen blijven en die gecharmeerd zijn door de ligging, de inrichting en de toegankelijkheid van de site. Een deel van de woningen wordt beheerd door een sociale huisvestingsmaatschappij. City Dox biedt op die manier een volwaardig antwoord op de hedendaagse woonproblematiek en voorziet tevens in een aantrekkelijk sociale mix. Op termijn – eens de 5,4 hectare grote site volledig herontwikkeld is – zullen er immers bijna duizend nieuwe woningen gerealiseerd zijn. De aanwezigheid van een nieuwe secundaire school is een extra troef. Net zoals de boorden van het kanaal, die zeker in de zomer heel wat volk zullen lokken.

Deel dit artikel:
Onze partners