DE PRAATSTOEL. Guillaume Van Parys (SBE)

Het Belgische ontwerp- en ingenieursbureau SBE mocht voor hun Vlasbrug over de Leie onlangs een prestigieuze Architizer A+ Award in ontvangst nemen. Een bijzondere blijk van internationale erkenning én een uitstekende gelegenheid voor een Praatstoel-sessie met een getalenteerde medewerker van het bureau: Guillaume Van Parys, landschapsarchitect en projectingenieur ruimte bij SBE.

Op welk eigen gerealiseerde projecten ben je het meest fier en waarom?

Stadsverfraaiingsproject in Farciennes. In 1847 werd de spoorlijn tussen Namen en Charleroi aangelegd, dwars door het stedelijk weefsel van Farciennes, wat leidde tot ruimtelijke versnippering, beperkte mobiliteit en veiligheidsrisico's. Om deze uitdagingen aan te pakken, creëren we een brede, goed verlichte onderdoorgang die toegankelijkheid en gemeenschapsgevoel bevordert. Strategisch geplaatste zitbanken, horecaterrassen en goed verlichte ruimtes stimuleren sociale interactie en verhogen de veiligheid.

Het ontwerp belichaamt principes van inclusiviteit, gelijkheid en het versterken van het maatschappelijk karakter van de stationsomgeving. Duurzaamheid staat centraal in het ontwerp, met een focus op groen en toegankelijkheid. Strategisch geplaatste bomen, ontharde zones en rolstoeltoegankelijke paden verbeteren zowel de natuurlijke schoonheid als mobiliteit. Door te kiezen voor Belgische natuursteen wordt de lokale economie gesteund en de ecologische impact verminderd. De beplanting is net (april 2024) gerealiseerd en we kijken uit naar de komende jaren om het project met volgroeide beplanting tot leven te zien komen.

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koester je hoge verwachtingen?

Het Project Seine-Schelde belichaamt een ambitieuze visie op de revitalisering van de Leie. Centraal staat het ecologisch herstel van de oevers, een cruciale stap om de biodiversiteit te versterken en het ecosysteem te herstellen. Dit gaat hand in hand met de recreatieve opwaardering van de jaagpaden, die niet alleen praktische voordelen bieden maar ook de connectie tussen mens en natuur versterken.

Daarnaast wordt ingezet op het creëren van publieke ruimten die de beleving van de Leie maximaliseren, waarbij de nadruk ligt op toegankelijkheid en esthetiek. De onlangs bekroonde Vlasbrug is hier onder andere een voorbeeld van. Maar het project kijkt ook naar de toekomst, met een focus op duurzaam ecologisch beheer op de lange termijn. Hierbij wordt gestreefd naar een evenwicht tussen menselijke activiteiten en het behoud van de natuurlijke omgeving, zodat de pracht van de Leie ook voor komende generaties behouden blijft.

Welk project van een andere Belgische architect is voor jou een schot in de roos?

Fietsen door de bomen - ontworpen door het Limburgse architectenbureau De Gregorio & Partners, samen met Burolandschap

Parckfarm – ontworpen door Taktyk en Alive Architecture

Welke buitenlandse architecten vormen voor jou een grote bron van inspiratie?

Paola Vigano

Wat zijn volgens jou de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam, Park Poelzone in Westland (Nederland), What would nature do? aan het Vitra Musuem

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op jou?

Atelier Horizon, Kollektif Landscape, Lama

Wat vind je zo boeiend aan jouw job als architect? Zou je jouw kinderen aanmoedigen om in jouw voetsporen te treden?

Wat ik zo fascinerend vind aan mijn baan als landschapsarchitect is mijn constante streven naar het verbinden van technische complexiteiten met ruimtelijke vraagstukken. Ik werk voortdurend aan het tot stand brengen van synergie tussen diverse vakgebieden zoals ingenieurswerk, architectuur, infrastructuur, hydrologie, ecologie en landschap. Mijn focus ligt op het bevorderen van esthetiek, ruimtelijke integratie, klimaatbestendigheid en duurzaamheid.

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor jouw verdere architecturale ontplooiing?

Ik ben landschapsarchitect geworden dankzij Jef De Gryse. Ik had het geluk om met hem te praten tijdens mijn eerste jaar toen ik nog alles moest ontdekken en leren, en tijdens ons gesprek kon hij zijn passie voor het vak met mij delen.

Herken je jezelf nog in de ambitieuze jonge student die je ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

In mijn studententijd werden de klimaatproblemen nog niet zo uitgesproken benoemd als nu. Het is nu cruciaal om in onze beroepspraktijk voortdurend te overwegen hoe onze acties de toekomst van de volgende generatie kunnen verbeteren.

Fait divers

Welke job zou je nu uitoefenen als je geen architect was? Houtbewerking

Waar heb je jouw architectuuropleiding gevolgd? Landschapsarchitectuur in Horteco Vilvoorde en Stedenbouw aan de Vrije Universiteit van Brussel

Bij wie heb je stage gelopen? Interscene.fr in Parijs

Wat was de titel van jouw eindwerk? Activeren van stadsdynamieken - casestudie Heizel

Favoriet architectuurboek: The shape of the land – Topography & landscape architecture

Favoriet tv-programma: De Colombus met Wim Lybaert

Favoriete muziek: wereldmuziek

Heb je veel vrije tijd en hoe brengt je die het liefst door: in het houtbewerkingsatelier

Favoriete Belgische stad: Brussel

Favoriete Europese stad: Parijs en Berlijn

In welk land zou je het liefst geboren en opgegroeid zijn? België is prima voor mij

Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Bolder, padel en lange wandel- of fietstochten in de natuur

Favoriete architectuursite? www.landezine.com

Favoriete andere website? https://visualutopias.com

Bron: SBE
Deel dit artikel:
Onze partners