Filip Canfyn over sociale huisvesting: “Stoppen met gastronomie en voorzien in voeding”

Onze huiscolumnist Filip Canfyn schuwt het topic ‘betaalbaar wonen en sociale huisvesting’ niet in zijn columns. Aandachtige lezers kennen zijn mening intussen: architecten schenken veel te weinig aandacht aan sociale huisvesting. Deze en andere boude uitspraken passeren de revue in onze podcast naar aanleiding van Canfyns 300ste Steen & Been.


Marc Martens zei ooit: “Rijwoningen zijn nog altijd werk voor stagiairs terwijl dat de moeilijkste ontwerpopdracht is.” Wanneer Canfyn lezingen geeft, stelt hij vaak de vraag: “Hoeveel sociale woningen zijn er in Vlaanderen?” In realiteit is dat 6%, maar regelmatig wagen aanwezigen tijdens de lezingen gokken tot wel 35%. “Dat komt deels omdat de meeste architecten zich bevinden in de gegoede middenklasse”, zegt Canfyn. “Als die kennis er niet is, vind ik het niet gek dat we te weinig bezig zijn met sociale huisvesting.”
 

Hoe wonen betaalbaar maken?

Om wonen terug betaalbaar te maken moeten we de betonstop ernstig nemen volgens Canfyn. Het spreekt voor zich dat dit een collectieve verantwoordelijkheid is. “Er moet een soort negatieve collaboratieve burgerlijke ongehoorzaamheid optreden, zodat we niet meer bouwen op plaatsen waar we in 2040 ook niet meer zouden bouwen.”

Om dat te verwezenlijken moeten we wegen op het nadenken over wonen. Canfyn kijkt sceptisch naar wat er in het verleden gebeurde inzake betaalbaar wonen. “De enige intellectuele oefening in functie van betaalbaarheid die tot nu toe werd gemaakt, is het compacteren van wonen. Dat vergt kennis en kunde, maar maakt wel dat je als koper enkel het recht hebt op iets wat per definitie te klein is om in te blijven wonen na gezinsuitbreiding. Dat is dus geen antwoord op de betaalbaarheidskwestie. Eerder een laffe streek van ontwikkelaars met lustige medewerking van architecten in het kader van de betonshift. De sector bouwde plots veel kleine woonsten. En ook al heerst het idee dat sociale woningen goedkoper door zijn hun beperkte oppervlakte, werden ze toch aan een hogere eenheidsprijs verkocht.”
 

Voeding boven gastronomie

Naar de toekomst toe moeten we elke manier waarop we nu bouwen vanaf het begin sociaal maken. “We moeten niet aan vastgoed, maar aan huisvesting doen. Voeding op de plank brengen en niet aan gastronomie doen.” Terug naar de basics met andere woorden, maar Canfyn vreest dat veel betrokken partijen de basics niet meer onder de knie hebben. “De zijn vaak zeer goed opgesteld, maar het ontwerpen zijn we verleerd. De basis is er, dus we moeten eigenlijk een omgekeerde beweging maken.”

Beluister de volledige podcastaflevering hier.
 

Deel dit artikel:
Onze partners