Onze huiscolumnist Filip Canfyn schreef reeds een vroegtijdige laudatio in ‘Borret bis’ (mei 2020) bij het begin van de tweede ambtstermijn van de Brusselse bouwmeester en nu vereeuwigt Kristiaan Borret zelf zijn legacy in ‘Soft power – 10 jaar bouwmeester’ (Verlag der Buchhandlung Walther und Franz König, 2025), samen met Jan Denoo en Hedwig van der Linden (red.).
Onze huiscolumnist Filip Canfyn schrijft een ‘in memoriam’ voor Carl Weeber (Nijmegen, 1937 – Leuven, 2025), een enfant terrible van de (Nederlandse) architectuurwereld. Het wordt een beheerste ode aan eigenzinnigheid, in en uit de schaduw.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn vindt in de lawine van presidentiële besluiten, waarmee Trump al onmiddellijk zijn stempel op de perceptie wil drukken, één specimen, dat binnen de algemene context van deportatie, ambtenarenontslag en drillbabydrill, nogal banaal, zelfs ridicuul overkomt.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn leest het opiniestuk van Gaëtan Hannecart, grote baas van Matexi, in De Tijd (18.01.25.) onder de titel “Eén verlaagd BTW-tarief kan woningcrisis afwenden”. Het valt te vrezen dat de marketingafdeling van Matexi de pen van Hannecart vasthield, en niet zijn studiedienst. Het stuk loopt immers mank.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn kan zich al eens kwaad maken omdat architecten zich weinig relevant opstellen binnen het ruimte-, energie-, klimaat-, woonbetaalbaarheid-, … debat en alleszins geen voortouw nemen of een sense of urgency propageren. En als er dan toch eens een architect zijn mond opentrekt …
Vanuit het voltallige team van Architectura en redactiebureau Palindroom wensen we je een boeiend, uitdagend, vreugdevol en bovenal gezond jaar toe. Het begin van elk jaar voelt als een frisse start, een wit blad waarop we al onze goede voornemens projecteren. Maar in de wereld van architectuur en bouw is een wit blad eerder uitzondering dan regel. Zeker in Vlaanderen en Brussel, waar gelaagdheid, hergebruik en complexiteit aan de basis liggen van wat onze architectuur zo uniek maakt.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn zal het niet hebben over de elpee ‘Ethisch Reveil’ (1979) van Raymond Van het Groenewoud (met het onverwoestbare ‘Brussels by night’) maar wel over een initiatief van enkele grotere en kleinere projectontwikkelaars om het hoofd te bieden aan de kritiek op en het wantrouwen ten opzichte van hun praktijken.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn leest in drie weekendkranten drie artikels, die willens nillens blijken met elkaar te maken te hebben. Wat is de link tussen woningnijd, belastingen, managementvennootschappen en onvermogen?
Onze huiscolumnist Filip Canfyn volgt het terechte debat rond het electoraatpamperen in Anderlecht (Pano-reportage 19.11.24.) maar wil het probleem van die politieke praktijk ruimer zien dan cadeaugedrag met (ocharme) leeflonen.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn wil het, om beleefd te kunnen blijven, niét hebben over de hypocriete COP in Bakoe maar blijft liever alhier haken in een elektrisch verleden om een energieke oproep te doen aan de ontelbare Architectura-lezers.