Onze huiscolumnist Filip Canfyn leest aandachtig het Europees ‘vonnis’ rond de Woonzaak-klacht en volgt nieuwsgierig het parlementaire ‘debat’ rond dezelfde kwestie. Uiteraard voer voor een column.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn heeft het moeilijk met het nogal haastig signaal van de bouwsector dat hun facturen niet goedkoper zullen worden hoewel de materiaalprijzen weer sterk dalen.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn volgt gniffelend een discussie op de website van Dezeen rond het verse Amsterdamse werkstuk van OMA alias Rem Koolhaas, namelijk The Jay, een woontoren van jewelste.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn houdt het na zijn lange duivelse tirade van vorige week dit keer zéér kort. Hij haalt er een verrassende maar onverdachte bron bij om een vermeende correlatie tussen wonen en eten op smaak te brengen.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn leest op dezelfde dag dat de Vlaamse Regering ‘Regelrecht’ lanceert, een campagne pro adminstratieve vereenvoudiging en contra regeldruk, een verbijsterend opiniestuk (De Tijd, 21.02.25.) van advocaat Stijn Verbist, onder de titel ‘Wie controleert de ambtenaar nog?’.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn kijkt wat cynisch naar de zoveelste opstoot in de media en op de socials, telkens zonder gevolg, rond huur en duur. Ook dit keer moet gevreesd worden dat de alarmbel nodeloos zal geluid zijn, tot de volgende keer, die wellicht weer wat schrijnender wordt.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn schreef reeds een vroegtijdige laudatio in ‘Borret bis’ (mei 2020) bij het begin van de tweede ambtstermijn van de Brusselse bouwmeester en nu vereeuwigt Kristiaan Borret zelf zijn legacy in ‘Soft power – 10 jaar bouwmeester’ (Verlag der Buchhandlung Walther und Franz König, 2025), samen met Jan Denoo en Hedwig van der Linden (red.).
Onze huiscolumnist Filip Canfyn schrijft een ‘in memoriam’ voor Carl Weeber (Nijmegen, 1937 – Leuven, 2025), een enfant terrible van de (Nederlandse) architectuurwereld. Het wordt een beheerste ode aan eigenzinnigheid, in en uit de schaduw.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn vindt in de lawine van presidentiële besluiten, waarmee Trump al onmiddellijk zijn stempel op de perceptie wil drukken, één specimen, dat binnen de algemene context van deportatie, ambtenarenontslag en drillbabydrill, nogal banaal, zelfs ridicuul overkomt.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn leest het opiniestuk van Gaëtan Hannecart, grote baas van Matexi, in De Tijd (18.01.25.) onder de titel “Eén verlaagd BTW-tarief kan woningcrisis afwenden”. Het valt te vrezen dat de marketingafdeling van Matexi de pen van Hannecart vasthield, en niet zijn studiedienst. Het stuk loopt immers mank.