Doorzoek volledige site
Dossier

Dakbedekking

Mansardedak: gangbare traditionele architectuur van mysterieuze oorsprong

Mansardedak: gangbare traditionele architectuur van mysterieuze oorsprong

07-01-2021 Het mansardedak is een soort dak dat makkelijk te herkennen is aan de gebroken kap, waarvan elke kant twee hellingen heeft met een verschillende hoek, waardoor de binnenruimte optimaal kan worden benut. Dit dak ontleent zijn naam aan de vermaarde Franse architect François Mansart maar … Is hij wel de vader van dit ontwerp? Natuurleienspecialist CUPA PIZARRAS licht één en ander toe in een boeiende blogpost.

Het zwevende dak van Zakopane

Het zwevende dak van Zakopane

16-12-2020 Het ‘Tatra-huis’ van Jan Karpiel junior en Marcin Steindel is een eigentijdse vertaling van de traditionele Zakopane-stijl. Met dit project in de Poolse wintersportplaats slaan de twee architecten een nieuwe richting in. Glas, beton en aluminium worden op harmonische wijze gecombineerd met het lokaal dominerende materiaal hout. De Zakopane-stijl vertoont gelijkenis met de Heimatstil van de Alpenlanden en is dus sterk beïnvloed door traditionele houtbouwtechnieken. Moderne huizen zijn er maar weinig. Jan Karpiel en Marcin Steindel brengen daar nu verandering in: „Wij willen Zakopane een nieuwe, hedendaagse uitstraling geven”, vertelt Jan Karpiel junior. Het ‘Tatra-huis’ is een gedurfde eerste stap in deze richting.

Helling naar Zuiderterras in Antwerpen 100% waterdicht gemaakt met producten van BMI Belgium

Helling naar Zuiderterras in Antwerpen 100% waterdicht gemaakt met producten van BMI Belgium

03-12-2020 Het Steen in Antwerpen krijgt een nieuwe bestemming als toeristisch onthaal- en bezoekerscentrum en ook het Steenplein wordt de komende jaren vernieuwd. In dat kader is de helling naar het Zuiderterras gerenoveerd. Om waterlekken aan de onderzijde van de helling te verhelpen, werd de dakdichting over de volledige oppervlakte vernieuwd. Stad Antwerpen deed daarvoor een beroep op BMI Belgium, bekend als dakproducent, maar ook de waterafdichting van terrassen, daken, parkeergarages en andere ondergronden is één van de sterktes van het bedrijf.

194 resultaten gevonden