Doorzoek volledige site
Dossier

Dakbedekking

TECHNISCHE INFO. Sarkingdaken: hoe de dakgoot positioneren ten opzichte van het onderdak?

TECHNISCHE INFO. Sarkingdaken: hoe de dakgoot positioneren ten opzichte van het onderdak?

08-04-2021 De plaatsing van sarkingdaken, waarbij een hellend dak langs de buitenzijde geïsoleerd wordt, vereist dikkere latten en tengellatten dan de traditionele plaatsing. Hierdoor kan de ruimte tussen de dakgoot en de gegolfde dakbedekkingselementen onesthetisch worden. Dit kan echter verholpen worden door de dakgoot en het onderdak te verhogen. Het WTCB legt uit in dit artikel verschenen in Contact n° 72. 

Mansardedak: gangbare traditionele architectuur van mysterieuze oorsprong

Mansardedak: gangbare traditionele architectuur van mysterieuze oorsprong

07-01-2021 Het mansardedak is een soort dak dat makkelijk te herkennen is aan de gebroken kap, waarvan elke kant twee hellingen heeft met een verschillende hoek, waardoor de binnenruimte optimaal kan worden benut. Dit dak ontleent zijn naam aan de vermaarde Franse architect François Mansart maar … Is hij wel de vader van dit ontwerp? Natuurleienspecialist CUPA PIZARRAS licht één en ander toe in een boeiende blogpost.

Het zwevende dak van Zakopane

Het zwevende dak van Zakopane

16-12-2020 Het ‘Tatra-huis’ van Jan Karpiel junior en Marcin Steindel is een eigentijdse vertaling van de traditionele Zakopane-stijl. Met dit project in de Poolse wintersportplaats slaan de twee architecten een nieuwe richting in. Glas, beton en aluminium worden op harmonische wijze gecombineerd met het lokaal dominerende materiaal hout. De Zakopane-stijl vertoont gelijkenis met de Heimatstil van de Alpenlanden en is dus sterk beïnvloed door traditionele houtbouwtechnieken. Moderne huizen zijn er maar weinig. Jan Karpiel en Marcin Steindel brengen daar nu verandering in: „Wij willen Zakopane een nieuwe, hedendaagse uitstraling geven”, vertelt Jan Karpiel junior. Het ‘Tatra-huis’ is een gedurfde eerste stap in deze richting.

199 resultaten gevonden