Projectinfo

Kind is koning op nieuwe kindercampus Theodoor in Jette (cuypers & Q architecten)

Kindercampus Theodoor is zopas officieel ingehuldigd. De ontwerpers van cuypers & Q architecten creëerden een levendige campus die de natuurbeleving van kinderen versterkt en open staat voor de buurt.

Werken aan nieuw VRT-gebouw starten in november

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT starten in november. Na de stedenbouwkundige vergunning werd zopas ook de milieuvergunning toegewezen.

Opinie

Steen & Been: Dorpsdiversiteit

Onze huiscolumnist Filip Canfyn heeft voor het eerst in 3 jaar zijn tenten weer opgeslagen in zijn geliefde Portugal maar heeft toch twee vakantiebrieven achtergelaten, geïnspireerd door Ruimte 54, een themanummer rond ‘Ruimte en menselijk gedrag’.

Julie Vermoortel (B2Ai): “Schaf klassen af en maak van scholen moderne kantoren”

Julie Vermoortel van B2Ai ziet in het volledig herdenken van het gebouwenpatrimonium van de scholen een van de oplossingen om de kwaliteit van het onderwijs op te krikken. "Pas scholen aan de noden van vandaag aan.'"

De praatstoel

De Praatstoel: Bert Gellynck & Nadia Casabella (1010 architecture urbanism)

1010 architecture urbanism gaat er prat op om een allesomvattende stedelijke ervaring te produceren en kijkt daarbij voorbij de hedendaagse grenzen van architectuur en stedenbouw.

De Praatstoel: Stijn Elsen & Simone Valerio (KADERSTUDIO)

KADERSTUDIO is een internationaal architectenbureau gevestigd in Brussel. Oprichters Stijn Elsen en Simone Valerio zien architectuur als een strategie met een open einde, die in staat is de noties van transformatie en aanpassing te integreren.

Productinfo

Peter Schoonbaert (Lecot): “Dankzij Key Studio™ verloopt het opmaken van sluitplannen een pak efficiënter”

Lecot getuigt over de Key Studio™-software van ASSA ABLOY Opening Solutions.

‘Clara by AluK’, het eerste raamsysteem met vleugeloverdekkend glas met aluminium kader

AluK en AGC ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst en ontwikkelen ‘Clara by AluK’. Wereldwijd het eerste aluminium raam met een volledig glazen vleugel.

Awards

Negen genomineerden maken kans op eerste Limburgse Baksteenawards

BOUWUNIE Limburg gaat dit jaar opnieuw op zoek naar ‘Het Beste Bouwteam’ en lauwert voor het eerst ook de beste architectuurprojecten met de Limburgse Baksteenawards. De jury heeft nu zes projecten en drie bouwteams geselecteerd voor de shortlist.

Ook Muller Van Severen maakt kans op Dezeen Award (stemmen kan vanaf nu!)

De Britse architectuursite Dezeen maakte onlangs de shortlists bekend van de Dezeen Awards 2022. Eerder lieten we al weten dat vijf Belgische projecten kans maken op de prijs. Daar komt nu ook Muller Van Severen bij.

Raar maar waar

Raar maar Waar: slim raam kan zonnewarmte doorlaten en blokkeren

Nederlandse en Belgische onderzoekers hebben een slim raam ontwikkeld dat automatisch kan schakelen tussen zonnewarmte blokkeren en doorlaten. Geen overbodige luxe tijdens een hittegolf zoals we die vandaag meemaken.

Raar maar Waar: BIG ontwerpt hotelkamer voor zowel vogel als mens

De nieuwe hotelkamer, ontworpen in samenwerking met de Zweedse ornitholoog Ulf Ohman, brengt 350 vogelhuisjes naar het befaamde Treehotel in het Zweedse Lapland. Hangend in de Harads dennen, wil BIG met dit ontwerp de omringende biosfeer en natuur...

Gewikt en gewogen

Gewikt en gewogen: A3 ontwerpburo over ongeschaafde lariks gevelbekleding van Outdoor Wood Concepts

Voor de renovatie en optopping van een particuliere woning te midden van een groene omgeving was A3 ontwerpburo op zoek naar een gevelbekleding die bij deze natuurlijke omgeving aansluit. De keuze viel op een houten gevelbeplanking van Outdoor Woo...

Gewikt en Gewogen: de top 3

In de rubriek Gewikt en Gewogen laten we architecten aan het woord die recent een nieuw product of een nieuwe techniek toegepast hebben. Een informatief artikel om collega's te informeren over de voordelen en minpunten van een product. Deze drie p...

Internationaal

Modulaire lichtstraten VELUX Commercial dragen bij tot optimaal leerklimaat in Duitse school

Toen de Hessenwaldschule in Duitsland de taak kreeg om het oude schoolgebouw te vervangen, ging het voor een ontwerp dat optimaal leren ondersteunt, voldoet aan duurzaamheidscriteria en aansluit bij de prachtige natuurlijke omgeving.

Oostenrijks-Belgisch team maakt verouderde sociale woonwijk klaar voor de toekomst

In het Oostenrijkse Salzburg realiseerde cs-architektur ZT GmbH samen met het Belgisch-Oostenrijke stijn nagels | architecture atelier een uitbreiding van een sociale woonwijk met een innovatief energieconcept.

Sectornieuws

Embuild is de nieuwe naam voor Confederatie Bouw

Embuild is de nieuwe naam van de Confederatie Bouw. De ‘Em’ staat daarbij voor ‘Empower’ en ‘Embrace’: versterken en ondersteunen met andere woorden.

Vlaamse Confederatie Bouw zeer tevreden over vrijmaken 1 miljard voor renovatie

De Vlaamse regering geeft tijdens deze legislatuur nog 1 miljard uit aan renovatieleningen en -premies. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) is verheugd met de gerichte ondersteuning die de Vlaamse regering geeft aan de energetische renovatie.

Duurzaamheid

Welke garanties bestaan er over biobased materiaal?

In de Architectura-podcast bespreken we de correlatie tussen biobased materialen en circulair bouwen. Welke garanties geeft biobased materiaal?

Arcadis begeleidt Antwerpen bij uitrol stadsbreed warmtenet

Studiebureau Arcadis begeleidt stad Antwerpen met de uitrol van een stadsbreed warmtenet om de stad duurzaam te verwarmen tegen 2050.

Evenementen

Leestip: De ondergrond als bouwsteen voor de toekomstbestendige stad

Uitgeverij Public Space brengt volgende maand een nieuw boek uit over het belang van de 'ondergrond' als bouwsteen voor de toekomstbestendige stad. Op 6 oktober kan je de feestelijke boeklancering van bijwonen.

AgwA in de kijker tijdens tentoonstelling in Bozar

A+ en Bozar openen dit najaar de monografische tentoonstelling Dispositions, gewijd aan het werk van het Brusselse architectenbureau AgwA.

Varia

Blokkeert huidige wetgeving de evolutie van het architectenberoep?

De huidige wetgeving zet een rem op de evolutie van het architectenberoep. Zal de eenmanszaak uiteindelijk dan verdwijnen? Je hoort het in onze podcast.

Hoe geven we bestaand patrimonium een duurzame toekomst?

21 internationale ontwerpers buigen zich over de toekomst van Passage 44. Daarbij zoeken ze naar een duurzame toekomst voor ons modernistisch patrimonium.

Video's

Wonen, werken en slapen op 1 vierkante meter

Willen we denser wonen, dan moeten we compacter wonen. Maar hoe compact is compact? De Duitse architect Van Bo Le-Mentzel ontwierp het 1m2-huis, net groot genoeg om in te zitten, werken en slapen.

Onze partners

GAimage