Projectinfo Meer Projectinfo

Oude kloosterschool in Oosterzele krijgt tweede leven als sociaal woonproject (Abscis Architecten)

189 jaar na het ontstaan van het IZOO ( Instituut Zusters Onbevlekte Ontvangenis), een begrip in Oosterzele, is de plek klaar voor een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis: de oude schoolgebouwen zijn getransformeerd tot 39 sociale appartementen.

Bezoekerscentrum Lieteberg krijgt duurzame uitbreiding (Depot)

Ontwerpbureau Depot heeft de aanbesteding van het bezoekerscentrum Lieteberg in Zutendaal binnengehaald. Dat is één van de toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Opinie Meer Opinie

Steen & Been: Kousenvoeten

Onze huiscolumnist Filip Canfyn merkt dat de Open Brief (06.07.22.) van de Vlaamse Bouwmeester over de Open Oproep amper aandacht krijgt. Ligt dit aan de komkommertijd, aan het schrijfsel of aan het bouwmeesterschap zelf?

Glenn Lyppens: 'Eerst het casco, dan de mensen. Reflecties over cohousing Oudergem van Lucien Kroll'

Naar aanleiding van het overlijden van Lucien Kroll pende Glenn Lyppens onderstaande reflecties neer over de allicht allereerste vorm van cohousing op Belgische bodem: het wooncomplex van Simone en Lucien Kroll in Oudergem.

De praatstoel Meer De praatstoel

De Praatstoel: Emily Pescod en Ruben Rottiers (Luchtschip)

Luchtschip is een jong architectenbureau dat in 2017 is opgericht door ingenieur-architecten Emily Pescod en Ruben Rottiers. Naast alle technologie wil Luchtschip de poëzie die de ontworpen ruimte in zich heeft, hoog in het vaandel blijven dragen.

De Praatstoel: Michiel Weekers (M-WA)

De jonge ontwerper Michiel Weekers was onlangs genomineerd voor een Belgian Building Award in de categorie Rookie of the Year.  WIj nodigden hem uit in onze Praatstoel.

Productinfo Meer Productinfo

De voordelen van vezelcementleien op een hellend dak

Een hellend dak is bij uitstek geschikt voor een vochtig klimaat, zeker als je het bedekt met duurzame vezelcementleien. Die houden niet alleen regen en sneeuw tegen, maar laten je ook kiezen uit talrijke daktypes en legpatronen.

Akoestiek en esthetiek vinden elkaar in Cotton Factory

Architectenbureau Goddeeris renoveerde een oude fluweelspinnerij tot een aangename werkplek. Het Usystem Roof DS Acoustic element van Unilin Insulation bleek een waardevolle oplossing om dat doel te bereiken.

Awards Meer Awards

Drie Belgische projecten maken kans op World Architecture Festival Award 2022

De shortlist van het World Architecture Festival 2022 is onlangs bekendgemaakt. Daarop prijken 3 Belgische projecten: Agrotopia in Roeselare, het nieuwe Club Brugge-stadion en de transformatie van een kantoorgebouw aan het Montgomeryplein in Brussel.

Het Steen, Sint-Odulphuskerk en Oude Stadsfeestzaal maken kans op Onroerenderfgoedprijs 2022

De winnaar van de Onroerenderfgoedprijs 2022 wordt bekendgemaakt op 7 oktober. Stem nu al op jouw favoriete laureaat voor de publieksprijs.

Raar maar waar Meer Raar maar waar

Raar maar Waar: BIG ontwerpt hotelkamer voor zowel vogel als mens

De nieuwe hotelkamer, ontworpen in samenwerking met de Zweedse ornitholoog Ulf Ohman, brengt 350 vogelhuisjes naar het befaamde Treehotel in het Zweedse Lapland. Hangend in de Harads dennen, wil BIG met dit ontwerp de omringende biosfeer en natuur...

Gewikt en gewogen Meer Gewikt en gewogen

Gewikt en gewogen: A3 ontwerpburo over ongeschaafde lariks gevelbekleding van Outdoor Wood Concepts

Voor de renovatie en optopping van een particuliere woning te midden van een groene omgeving was A3 ontwerpburo op zoek naar een gevelbekleding die bij deze natuurlijke omgeving aansluit. De keuze viel op een houten gevelbeplanking van Outdoor Woo...

Gewikt en Gewogen: de top 3

In de rubriek Gewikt en Gewogen laten we architecten aan het woord die recent een nieuw product of een nieuwe techniek toegepast hebben. Een informatief artikel om collega's te informeren over de voordelen en minpunten van een product. Deze drie p...

Internationaal Meer Internationaal

Skanderbeg-gebouw in vorm hoofd nationale held Albanië (MVRDV)

Het Skanderbeg Building – officieel bekend als de ‘Rots van Tirana’ – is een mixed-use project met een hoogte van 85 meter en gebeeldhouwd in de vorm van een buste van de nationale held van Albanië.

OMA, B-architecten en DELVA transformeren koepelgevangenis Breda tot groen stadsdeel

De iconische 19e-eeuwse koepelgevangenis van Breda krijgt weldra een nieuwe toekomst. Ontwikkelaars Being & VDD Project Development gaan samen met het architectenteam B-architecten, OMA en DELVA Landscape de volledige monumentale site transformeren.

Sectornieuws Meer Sectornieuws

Architecten ervaren een daling in werkvolume en nieuwe projecten

Architecten kregen de eerste zes maanden van 2022 minder nieuwe opdrachten en verwachten dat die trend zich ook het komende half jaar voortzet.

Bouwsector lanceert campagne om broodnodige werkkrachten te vinden

De bouwsector staat voor ongeziene uitdagingen. Om het hoofd te bieden aan de vele heropbouw- en renovatie-ambities zijn naar schatting zo'n 20.000 nieuwe werkkrachten nodig en wel onmiddellijk, maar de instroom naar de sector is te beperkt. Uit n...

Duurzaamheid Meer Duurzaamheid

Ontdek de twee luiken van de RENOLAB projectoproep

Leefmilieu Brussel nodigt u uit om de projectoproepen van RENOLAB en zijn twee luiken ervan nader te ontdekken.

Met RENOLUTION genieten ook uw professionele klanten van renovatiepremies

Terwijl het bestaan van renovatiepremies welbekend is bij particulieren, is dat wellicht minder het geval voor professionals en rechtspersonen. Als architect kunt u uw klanten hierover informeren, wat hen kan helpen om de stap te zetten.

Evenementen Meer Evenementen

Gezocht: openstellers voor Ecobouwers Opendeur

Ben jij trots op jouw passieve, bio-ecologische of duurzame huis? Dan kan je je woning openstellen tijdens de Ecobouwers Opendeur. Zo help je toekomstige (ver)bouwers om goed geïnformeerd en geïnspireerd aan de slag te gaan.

Els Kuypers (OSAR architects): “Ook mensen met een bepaalde kwetsbaarheid verdienen de beste plek”

Waar halen architecten hun inspiratie en creativiteit vandaan om de grenzen van vorm en materialiteit te verleggen? Deze vraag staat centraal tijdens Inspirium, een uniek event dat Design Express op 13 september 2022 organiseert in Antwerpen.

Varia Meer Varia

Niet gekend, wel bemind: The Treehouse van Baumraum (Britt Vossen)

In de rubriek 'Niet gekend, wel bemind' nodigen we architecten uit om zelf een geliefd project van een collega in de kijker te zetten dat nog niet eerder de aandacht kreeg die het verdient.

Ook voor zwembad Wervik dreigt sloophamer: “Eén van de laatste getuigenissen van brutalistische architectuur”

In Wervik dreigt een brutalistisch zwembad verloren te gaan. Frederik Cnockaert start daarom een petitie om het gebouw van zijn vader Lucien te redden.

Video's Meer video's

Beelden onthuld van futuristische megastad The Line

Saudie-Arabië heeft beelden onthuld van The Line, de megastad in lijnvorm die kroonprins Mohammad bin Salman wil bouwen in de woestijn. De stad moet 170 kilometer lang en 200 meter breed worden en 9 miljoen mensen huisvesten.

Een goot in een terras isoleren conform een bepaalde RC-waarde, maar er is niet genoeg ruimte?

Een goot in een terras isoleren conform een bepaalde RC-waarde, maar je hebt niet genoeg hoogte? Recticel Insulation levert hoogwaardige isolatieoplossingen voor platte daken en creëerde Deck-VQ, dé oplossing op maat voor het isoleren van terrassen w...

Onze partners

GAimage