Contactformulier

Faay Vianen

Gewikt & Gewogen: Stijn Van den Broecke (eA+) over de biogebaseerde prefabwanden van Faay Vianen

  • image

Architecten- en ingenieursbureau eA+ legt momenteel de laatste hand aan de herbestemming van de kelderverdieping van de voormalige Gentse textielfabriek Baertsoen & Buysse tot veelzijdige eventruimte. Omdat circulariteit bij het project een uitgangspunt was, maakte het bureau voor de nieuwe scheidingsmuren gebruik van de prefabbinnenwanden van Faay Vianen, die herbruikbaar zijn en waarvan de kern bestaat uit lokaal geoogste vlasscheven, de toplaag uit gips en de stellaten en verbindingselementen uit hout. In deze Gewikt & Gewogen geeft Stijn Van den Broecke van eA+ zijn eerlijke mening over de wanden.

Wat gaf de doorslag om voor de scheidingswanden van Faay Vianen te kiezen?

“De wanden van Faay Vianen moeten het mogelijk maken de ruimtes in de eventlocatie zonder structurele ingrepen aan te passen mocht veranderende noden daar in de toekomst om vragen. Maar dat is niet de enige manier waarop ze bijdragen aan circulair bouwen. Ook hun samenstelling is circulair te noemen. Zo hebben de wanden een kern gemaakt van lokaal geoogste vlasscheven en zijn ze aan beide kanten afgewerkt met een gipsvezelplaat – ook andere afwerkingsplaten zijn mogelijk. De stellatten en de verbindingselementen zijn dan weer van hout. Elementen die versleten zijn neemt Faay Vianen bovendien terug om ze te recycleren.”

“Het was niet de eerste keer dat we werkten met de wanden van Faay Vianen. We zijn er grote fan van. De meeste circulaire wandsystemen zijn immers opgebouwd uit metalen elementen, terwijl wij nog steeds een voorkeur hebben voor hergroeibare, natuurlijke materialen zoals het hout en vlas dat Faay Vianen gebruikt. Bij iedere toekomstige aanpassing aan de wanden zal er immers een bepaalde hoeveelheid afval zijn, hoe klein ook. Dan heb je met biogebaseerde materialen nog steeds de kleinst mogelijke milieu-impact.”

Hoe stonden de aannemer en bouwheer tegenover de keuze voor het product?

“De bouwheer, Siklos Invest, stond direct achter de keuze. Hij hecht veel belang aan duurzaamheid. Dat zie je ook aan veel andere gebruikte materialen project. Ook de aannemer kon zich er zeker in vinden. De plaatsing van de wanden werd uitgevoerd door een onderaannemer die vertrouwd is met het wandsysteem.”

Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

“Uiteraard de eigenschappen die ik al noemde: dat de wanden demonteerbaar en herbruikbaar zijn en bestaan uit natuurlijke elementen. Maar ook het feit dat ze snel geplaatst kunnen worden is zeker een plus. De wanden zijn bovendien slanker dan een traditionele binnenmuur in metswelwerk en een binnenmuur in houtskelet, wat extra vloeroppervlakte betekent. Tot slot beschikken de wanden ook over alle attesten op het vlak van brandwerendheid, geluids- en thermische isolatie.”

Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

“Faay Vianen zou zijn principetekeningen nog kunnen optimaliseren en ze via de website aanbieden zodat de ontwerper de inzetbaarheid van de wanden kan verhogen in verschillende projecten.”

Zijn er bepaalde zaken waar een architect rekening mee moet houden als hij kiest voor dit product?

“De integratie van technieken in de wanden vereist het nodige denkwerk vooraf. Bij dit specifieke project werden het grootste deel van de technieken evenwel in opbouw voorzien – ook weer omwille van circulariteit en aanpasbaarheid.”

Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welk type minder?

“Hoe meer rechte, doorlopende wanden zonder onderbrekingen, hoe eenvoudiger het is om het wandsysteem van Faay Vianen toe te passen. Idealiter wordt er in het ontwerp van de wanden ook rekening gehouden met een modulemaat van 60 cm zodat bij latere aanpassingen zoveel mogelijk volledige elementen vrijgemaakt kunnen worden voor hergebruik. Wij hebben er overigens voor gekozen om de wanden enkel te schilderen en niet te plamuren. Daardoor blijven de voegen zichtbaar en kunnen de elementen later makkelijker gedemonteerd worden.”

Ligt de prijs van de binnenwanden van Faay Vianen hoger dan die van de alternatieven?

“De wanden zijn nu reeds iets goedkoper dan traditionele wanden, maar de grootste financiële winst schuilt in de mogelijkheid tot toekomstige aanpassingen. Die kunnen steeds gebeuren met relatief weinig werkuren en zonder veel nieuw materiaal aan te schaffen.”

Bron Circubuild

  • Deel dit artikel

Onze partners