Contactformulier

James Hardie Netherlands

Snelle en propere renovatie met geluiddempende en dunne vloeropbouw

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6

Residentie Catalina, een appartementsgebouw van acht verdiepingen aan het Albertstrand in Knokke, kampte met een ernstig geluidsprobleem. Bewoners ervoeren veel hinder van boven- en onderburen door de gebrekkige geluidsisolatie. Toen een renovatie met o.a. de aanleg van vloerverwarming zich opdrong, werd daarom specifiek gevraagd naar een oplossing die niet alleen modern comfort bood, maar ook het geluidsoverlastprobleem verlichtte. Dankzij een combinatie van fermacell-materialen kon aan alle eisen worden voldaan.

Naast de vraag naar betere akoestische prestaties was er nog een bijkomende uitdaging: de werken moesten snel en met minimale hinder voor de bewoners worden uitgevoerd. "Omdat het gebouw bewoond bleef tijdens de renovatie, moesten we oplossingen vinden die zo weinig mogelijk stof veroorzaakten en een korte uitvoeringstijd hadden," vertelt architecte Christine Von der Becke.

Bovendien was er weinig ruimte beschikbaar voor extra lagen in de vloeropbouw. Dit betekende dat de gekozen materialen dun en efficiënt moesten zijn. Geen eenvoudige opdracht, maar met de juiste expertise en materialen kon een doordachte oplossing worden uitgewerkt.

Een innovatieve vloeropbouw met droge plaatsing

Voor technisch advies klopte Von der Becke aan bij de experts van James Hardie, de leverancier van fermacell® producten. "Dankzij hun technische ondersteuning vond ik de juiste materialen voor dit project," stelt Von der Becke. De uiteindelijke opbouw bestond uit een combinatie van fermacell 2E11 vloerelementen, Therm25 vloerverwarmingselementen, fermacell gipsvezelplaten als belastingspreidende laag en droge egalisatiekorrels. "Het was bijzonder handig dat we voor deze volledige opbouw bij één firma terechtkonden. Zo hadden we niet alleen een centraal aanspreekpunt, maar wisten we ook zeker dat alle materialen perfect op elkaar waren afgestemd."

Een belangrijk voordeel van deze aanpak was de droge plaatsing. "Dankzij de droge opbouw hoefden we niet te wachten op droogtijden en kon de renovatie zeer snel en proper worden gerealiseerd," legt de architecte uit. Dit betekende dat de bewoners minimale overlast ondervonden en de aannemer efficiënt kon doorwerken.

Tijdwinst en kostenbesparing door prefab-panelen

Naast de droge opbouw speelden de gebruikte prefab-panelen een sleutelrol in het succes van de renovatie. "Een bijkomend voordeel volgens de aannemer is dat deze prefab-panelen met geïntegreerde uitsparingen voor de vloerverwarmingsbuizen zeer makkelijk zijn om te plaatsen. Ook op die manier konden we heel wat tijd winnen," aldus Von der Becke.

De tijdswinst vertaalde zich rechtstreeks in een kostenbesparing. "Werkuren in de bouwsector zijn een grote kostenpost, dus dat is zeker niet onbelangrijk. Hoewel de materialen in aankoop wat duurder zijn dan traditionele producten, helpen ze doorheen de hele werf wel om heel wat kosten te besparen," besluit de architecte. "Ik zou dit soort opbouw dus zeker aanraden voor gelijkaardige appartementsgebouwen."

Met deze slimme aanpak kreeg Residentie Catalina niet alleen een moderne en efficiënte vloerverwarming, maar werd ook het akoestisch comfort van de bewoners aanzienlijk verbeterd. Een geslaagde renovatie die zowel architect als bewoners tevreden stelde.

  • Deel dit artikel

Onze partners