De Vlashaard breidt sociaal woningaanbod verder uit in Moorsele (Cnockaert Architecture)

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

De sociale huisvestigingsmaatschappij De Vlashaard uit Wevelgem startte met de aanleg van een nieuwe verkaveling tussen de Wagenbrugstraat en de Overheulestraat in Moorsele (Wevelgem). In totaal zullen er vier huurwoningen, acht koopwoningen en 28 huurappartementen hun intrek nemen rond het park. Het ontwerp komt van de hand van Cnockaert Architecture.

De Vlashaard zit op kruissnelheid met het bouwen van kwalitatieve, duurzame en betaalbare sociale huurwoningen. In Moorsele steeg vorig jaar zelfs het sociaal aanbod met 68 nieuwe huurwoningen en 23 appartementen. Een ander project waarmee de sociale huisvestigingsmaatschappij verder wil groeien, is het project aan de Wagenbrugstraat.

Samen met het architectenbureau Cnockaert Architecture staat de firma Damman in voor de bouw en afwerking van de woongelegenheden. De infrastructuur- en omgevingswerken, die mee gefinancierd worden door Wonen Vlaanderen, worden uitgevoerd door de firma Lippens uit Zulte en dat onder het toeziend oog van studiebureau Cnockaert uit Wervik.

groene parkomgeving

Het nieuwe project situeert zich aan de rand van het dorp Moorsele, een deelgemeente van Wevelgem, en grenst aan landelijk gebied. In samenspraak met de gemeente werd gezocht naar een inplanting waarbij de infrastructuur minimaal behouden wordt en het wonen voorzien wordt in een zo groot mogelijke groene parkomgeving.

Om dit te realiseren voorziet het ontwerpteam aan de strijdzijdes rijwoningen, om de straten verder af te werken. Zo kon het volledige binnengebied voorbehouden worden als parkzone waarin appartementen en de parkeerinfrastructuur voorzien is. Twee insteekwegen ontsluiten het binnengebied. Om de afstand en de verbinding tussen het park en de woningen optimaal te kunnen organiseren koos CKA+ voor een half ondergrondse parking. Dit verkleint namelijk de footprint van de gebouwde volumes. De half ondergrondse parking zorgt op hetzelfde moment voor een niveauverschil tussen het publieke park en de gelijkvloerse woningen. Zo kan de privacy van de bewoners gegarandeerd worden.

U-vorm

De drie bouwvolumes met de appartementen werden gepositioneerd in een U-vorm en vormen als het ware een amfitheater, waarbij de gaanderijen en terrassen rondom rond de tribunes vormen. De ruimte die binnenin ontstaat functioneert als een semipublieke buitenruimte die door de bewoners kan toegeëigend worden, door bijvoorbeeld moestuintjes, rustpunten of speelvoorzieningen voor kinderen. Aan de open zijde van de U-vorm loopt deze semipublieke buitenruimte over in het omliggend publiek park die toegankelijk is voor bezoekers uit de ruimere omgeving.

Ieder appartement beschikt over een ruim privaat terras dat uitgeeft op het omliggend park. De gaanderijen op de verdiepingen zijn ruim opgevat, zodat ze als ontmoetingsplaatsen voor de bewoners kunnen functioneren. De architect integreerde ook een zitbank ter hoogte van de voordeur van iedere woning om zo sociale interactie te stimuleren en de sociale cohesie te versterken tussen de bewoners. Deze woningen zijn allen twee slaapkamerappartementen, waarbij enkele appartementen aangepast zijn aan de noden van een mindervalide.

De rijwoningen beschikken over drie slaapkamers en een private tuin die uitgeeft op het omliggend publiek park. Iedere rijwoning krijgt een carport die bereikbaar is vanaf de insteekwegen.

duurzaamheid troef

De Vlashaard kiest, net als de meest recente projecten, voor duurzame en klimaatvriendelijke materialen en installaties.

“Alle woningen zijn voorzien van individuele warmtepompen gekoppeld aan zonnepanelen die instaan voor vloerverwarming en warmwatervoorziening.”, aldus directeur Karel Maddens.

De woningen kregen hoofdzakelijk een afwerking uit bakstenen. Om de individuele woningen te accenturen op een subtiele manier koos CKA+ voor diverse metselwerkverbanden. Bij de appartementen worden de gemeenschappelijke trappenkokers daarentegen uitgevoerd in aluminium golfpanelen in een groene kleur, om zo een referentiepunt te vormen in het geheel en om nauw aan te sluiten bij het groen van het omliggende park.

Bron: Cnockaert Architecture
Deel dit artikel:
Onze partners