Voormalige pastorijsite in Gent herleeft als tijdelijke woonplek voor kwetsbare gezinnen (FELT architecture & design)
In Sint-Amandsberg realiseert de Stad Gent negen nieuwe transitwoningen naar een ontwerp van het Gentse architectenbureau FELT architecture & design. De kleinschalige ontwikkeling aan de Alfons Braeckmanlaan omvat vier eengezinswoningen en een meergezinswoning met vijf wooneenheden. Door de opdeling in verschillende typologieën speelt het ontwerp flexibel in op de diverse gezinssamenstellingen van toekomstige bewoners. Twee van de wooneenheden worden volledig integraal toegankelijk gemaakt voor minder mobiele personen, een belangrijk aandachtspunt in het ontwerp.
De architecturale opzet van FELT combineert geborgenheid met openheid. Rondom de woningen wordt een groene buitenruimte aangelegd die niet alleen de tijdelijke bewoners bedient, maar ook de buurt uitnodigt tot ontmoeting. Een nieuwe doorsteek voor fietsers en voetgangers naar de Nachtegaaldreef versterkt de verbinding met de wijk. Dit landschappelijk ingekaderde ontwerp draagt zo bij aan de sociale cohesie en maakt van de site meer dan een tijdelijke woonplek.
Functioneel en doelgericht
Op het vlak van materialiteit en volumetrie kiest FELT voor een ingetogen, hedendaagse architectuur die respectvol in de bestaande stedelijke context wordt ingepast. Compacte volumes en sobere gevelmaterialen zorgen voor een menselijke schaal en een rustige uitstraling. De woningen zijn functioneel en doelgericht georganiseerd, met aandacht voor toegankelijkheid en woonkwaliteit. Zo wordt niet alleen voorzien in dringend onderdak, maar ook in een tijdelijke woonomgeving waarin gezinnen zich veilig en waardig kunnen voelen.
De bouwwerken, die starten in juni en ongeveer anderhalf jaar zullen duren, gaan gepaard met de afbraak van een voormalige pastorijwoning en bijgebouwen. Met deze interventie zet Gent niet alleen haar beschikbare stadsgronden slim in, maar kiest ze ook voor een duurzame en kwalitatieve architecturale invulling van een urgente maatschappelijke behoefte. FELT weet met haar ontwerp functionaliteit, inclusiviteit en buurtverwevenheid op een overtuigende manier te verzoenen.