Buurtsporthal Ledeberg, de derde onbemande sporthal in Gent, is feestelijk geopend. De sporthal bevindt zich onder het viaduct van de B401 in Ledeberg. Gezien de speciale locatie is het gebouw iets kleiner, maar toch is er ruimte te over voor sportclubs en buurtbewoners.
Architectuurwedstrijden behoren in Vlaanderen tot de onvolprezen architectuurcultuur. Dat je ook kan verliezen is part of the game. Meestal is het denkwerk onafhankelijk van het resultaat de moeite waard. Maar wat te doen als je werk wordt gediskwalificeerd en er ineens advocaten tegenover je zitten?
Tuin van Padua is een duurzaam, sociaal en toegankelijk cohousingproject voor 17 gezinnen in en rond de voormalige kerk Sint-Antonius van Padua in Gentbrugge. In de kerk werd een box-in-box geplaatst waar de bewoners vergaderen, koken, eten, feesten, en waar de kinderen kunnen spelen. Elk gezin heeft zijn eigen woning en daarbovenop delen de bewoners een bibliotheek, twee logeerkamers, een telewerkruimte, wasruimte, werkatelier, tuin en dakterras. Tuin van Padua excelleert dus in gedeeld en meervoudig ruimtegebruik. Bovendien werd het erfgoed maximaal gerespecteerd en zijn zo veel mogelijk natuurlijke materialen gebruikt. Kortom: een project dat de ruimtelijke kwaliteit echt verhoogt.
Op 30 november vond in Izegem de uitreiking plaats van de FEBE Elements Awards. De prefab betonsector bekroonde er de meest inspirerende projecten in vijf categorieën: Precast in Buildings, Precast in Structures, Precast in Landscape, Precast in Infrastructure en Outstanding Precast. Winnaar in de categorie ‘Precast in Structures’ - geprefabriceerde structuren waarvan de conceptuele en functionele aspecten overheersen - is het project ZIN in No(o)rd van Jaspers-Eyers Architects, 51N4E en l’AUC.
Hoekwoningen: door het gebrek aan een tuin zijn het niet meteen de populairste huizen op de vastgoedmarkt. “Onterecht”, vinden Natalie Allaert en Hannes Oppeel, elk één helft van het ontwerpbureau Studio HAAN en ook een koppel in het leven daarbuiten: “Het perspectief vanop de hoek maakt het net hele interessante panden.” De verbouwing van hun eigen hoekwoning met kantoorruimte, aan een drukke uitvalsweg in Gent, was niets minder dan een experiment. Met een bescheiden grondoppervlakte van slechts 21 vierkante meter heeft het huis een minimale voetafdruk, maar daartegenover staat haar imposante hoogte van elf meter.
Theater arsenaal en de stad Mechelen zijn op zoek naar een ontwerpteam voor de opmaak van een haalbaarheidsstudie voor de renovatie van de gebouwen van theater arsenaal. Vanuit verschillende ruimtelijke, programmatorische en financiële ontwikkelingsscenario’s wordt maximaal ingezet op het potentieel van de site.
De gemeente Oostkamp wenst een masterplan te laten opmaken voor de vrijetijdssites De Valkaart en Ridefort. Op de sites zullen laagdrempelige vrijetijdsactiviteiten worden voorzien die bereikbaar zijn voor de bewoners en die het aantrekkelijke groene karakter van de sites behouden. Geïnteresseerden kunnen zich hier melden tot 13 september 2023, 11 uur.
De ruimte waarbinnen organisaties opereren en dingen proberen te verwezenlijken heeft een sterke invloed op de manier waarop ze kunnen werken. In tijden waarin burgerinitiatieven een razende opmars kennen en zoeken naar ruimte die schaars wordt, bieden schoolgebouwen een enorm potentieel. Open schoolarchitectuur kan een vrijplaats creëren voor creativiteit, kennis, talent, ondernemerschap en nieuwe samenwerkingsvormen. Vandaag worden scholen nog te weinig opengesteld. Dat zegt Julie Vermoortel, gespecialiseerd in scholenbouw bij architectenbureau B2Ai, bij de start van het nieuwe schooljaar. “Een schoolgebouw kan zo veel meer zijn dan wat het vandaag is.”
Tijdens het event Hoogbouw België 2023 van SPRYG Real Estate Academy geven topsprekers gedurende één namiddag een actueel overzicht van de actuele hoogbouwvisies en strategieën. Bekijk de ambitieuze hoogbouwprojecten en hoor de actuele lessons learned in België en Nederland.
In opdracht van wooncoop ontwerpt ectv architecten het cohousing-project Moos°Herk in de Hasseltse deelgemeente Sint-Lambrechts-Herk. Het projectgebied – bestaande uit een voormalig schoolsite en aanpalende weide – is in eigendom van de stad Hasselt en wordt via een erfpachtovereenkomst overgedragen aan wooncoop. Het ontwerp maakt connectie met de buurt en elkaar mogelijk door de vele ontmoetingsplekken. Want dat is wat cohousen doet, je kan op ieder moment van de dag kiezen voor me-time of ontmoeting. Niets moet, maar er wordt plots veel mogelijk.