Biofiele wolkenkrabber van BIG en Carlo Ratti voltooid in Singapore

Singapore heeft een nieuw landmark toegevoegd aan haar skyline: CapitaSpring - een 280 meter hoge hoogbouwoase die het baanbrekende verticale urbanisme van de stad voortzet met een diverse buurt voorzien van restaurants, kantoorruimte, serviceflats en weelderig groen vanaf de grond tot aan de 51e verdieping. CapitaSpring, momenteel een van de hoogste torens van de stad, is ontworpen door Bjarke Ingels Group (BIG) en Carlo Ratti Associati.

Gelegen in het hart van het financiële district van Singapore op het terrein van een voormalige openbare parkeerplaats, is het 51 verdiepingen tellende CapitaSpring officieel voltooid na vier jaar bouwen. De 93.000 vierkante meter grote hoogbouw voor gemengd gebruik wordt gekenmerkt door een dynamisch samenspel van orthogonale lijnen, weelderig groen en contrasterende texturen.

Op verschillende hoogtes worden de verticale elementen die de buitenkant van het gebouw vormen uit elkaar getrokken om een blik te werpen op de groene oases die bloeien in de sokkel, de kern van het gebouw en op de daktuin. De toren versterkt de reputatie van Singapore als tuinstad met meer dan 80.000 planten, met een Green Plot Ratio van meer dan 1:1,4 - wat neerkomt op een totale landschapsoppervlakte van meer dan 8.300 vierkante meter, gelijk aan 140% van het terrein.

"Als iemand met Singaporese roots ben ik vereerd en nederig door de kans om bij te dragen aan de voortdurende evolutie van de architectuur in Singapore, die een mix is tussen het hedendaagse en het tropische. In ons ontwerp manifesteert dit zich als een naadloze overgang tussen de tuin en de stad, uitgedrukt in de gevels en een reeks weelderige spiraalvormige tuinen die verschillende programma's met elkaar verbinden en gevuld zijn met voorzieningen die een spectrum van gebruik vertegenwoordigen", aldus  Brian Yang van Bjarke Ingels Group. 

Mixed use

Op straatniveau herstelt CapitaSpring een deel van de historisch belangrijke Market Street naar het publieke domein door het voetgangersgebied te vergroten en een uitgebreid groen gebied te creëren dat nieuwe groene ademruimte creëert in het dichtbevolkte buurt.

Meanderende tuinpaden creëren natuurlijke ingangen in de City Room, een 18 meter hoge, royale open ruimte aan de voet van de toren die beschutting biedt tegen het tropische zonlicht en de buien en die huurders en bezoekers verwelkomt. Het iconische Market Street Hawker Center is opnieuw gecreëerd op de tweede en derde verdieping van het gebouw met 56 eetkraampjes - waarmee de locatie wordt bevestigd als het kloppend hart van de culinaire ervaring van de stad en de rol die het speelt in het behoud van de lokale cultuur en gemeenschap.

De eerste acht verdiepingen van de toren zijn voorzien van appartementen met een breed scala aan faciliteiten zoals een zwembad, jacuzzi, joggingbaan, fitnessruimte, sociale keuken, lounge voor de bewoners en barbecueputten; de bovenste 29 verdiepingen bieden eersteklas kantoorruimtes met een panoramisch uitzicht op de Singapore River en Marina Bay.

“Toonbeeld van verticaal urbanisme”

"Ons ontwerp is erop gericht Singapore's baanbrekende verticale urbanisme voort te zetten met de 280 meter hoge gevarieerde buurt van plaatsen om te werken, wonen en spelen, zowel binnen als buiten. Vanwege het unieke karakter van Singapore's stedenbouw - zowel extreem dicht als groen - besloten we een ontwerp te maken dat kan gelezen worden als een verticale verkenning van tropisch urbanisme. Op de begane grond wordt de straat afgesloten om een nieuw lineair park en openbaar plein te vormen. Een verticaal park in het midden van de toren vormt een spiraalvormige promenade die oploopt tussen tropische boomstammen en luifels. Op de top voedt een stedelijk bos alle restaurants en cafés in het gebouw en laat het bezoekers genieten van de groene weelderigheid van de top. CapitaSpring is als een visie op een toekomst waarin stad en platteland, cultuur en natuur naast elkaar kunnen bestaan en stedelijke landschappen zich onbeperkt in de verticale dimensie kunnen uitbreiden", zegt  Bjarke Ingels over het project.

"Toen we voor het eerst werden uitgenodigd om deel te nemen aan de architectuurwedstrijd, zagen we een geweldige kans om samen met BIG een uniek gedurfd resultaat neer te zetten. Het was verrijkend om onze benadering van ontwerp en innovatie te combineren met BIG's vaardigheid in architecturale schaal. Nu CapitaSpring vandaag open is voor het publiek, ben ik trots op de manier waarop we de openbare ruimtes in het hele gebouw hebben verbeterd en de beste ervaring voor alle gebruikers hebben gecreëerd, door zowel technologie als een ongekende integratie met natuurlijke elementen te benutten”, aldus Carlo Ratti.

Groene oase

In het hart van het gebouw tussen de hardcapes van de kantoren en woningen bevinden zich vier met elkaar verbonden niveaus van organische softscape dat de "Groene Oase" wordt genoemd - een 35 meter lange openluchttuin voor werk, wandelingen, ontspanning, beweging en evenementen. De Groene Oase verweeft de natuur naadloos verticaal in de architectuur en komt tegemoet aan de ruimtelijke beperkingen van de locatie, terwijl huurders en bewoners volop toegang hebben tot groene ruimten. De elegante gladheid van de moderne architectuur wordt geanimeerd door de alomtegenwoordige tropische natuur van de regio. Het verticale landschap bootst de plantenhiërarchie van tropische regenwouden na.

De daktuin van CapitaSpring, met uitzicht over de stad, is de thuisbasis van de hoogste stadsboerderij van Singapore die wordt geëxploiteerd door 1-Group. Momenteel worden meer dan 150 soorten fruit, groenten, kruiden en bloemen verbouwd op vijf thematische percelen om de dakrestaurants van vers groen te voorzien.

Bron: BIG

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage