Crowne Plaza 'Le Palace' in Brussel krijgt facelift en uitbreiding door Italiaanse Onesitestudio

Het Crowne Plaza-hotel in Sint-Joost-ten-Node, vlakbij het Rogierplein en de Kruidtuin, ondergaat vandaag een grondige facelift en krijgt een uitbreiding. Op administratief vlak wordt het architecturale project van de uitbreiding gevolgd door de Brussels Bouwmeester Kristiaan Borret, in opdracht van het Zweedse hotelvastgoedbedrijf Pandox. Het ontwerp van het Milanese bureau Onsitestudio – Piovenefabi werd geselecteerd. Bureau Bouwtechniek ondersteunt het buitenlandse architectenteam als lokaal architect. 

Het renovatieproject van het Crowne Plaza ‘Le Palace’ omvat zowel de renovatie van het historische gebouw als een project van uitbreiding via de bouw van een bijgebouw op het perceel ernaast, over een totale oppervlakte van 4.300 m2. Voor het ontwerp van bijgebouw, van de 72 aangeboden kandidaturen, werd het bureau uit Milaan Onsitestudio – Piovenefabi weerhouden (onder voorbehoud van het verlenen van bouwvergunning). De bouwvergunning werd ingediend. De renovatiewerken van het gebouw en zijn 354 kamers worden beëindigd in de loop van het jaar 2020. De opening van de nieuwe vleugel is voorzien, onder voorbehoud van het verlenen van bouwvergunning, in de loop van het eerste trimester van 2022. De nieuwe capaciteit van het hotel bedraagt 500 kamers die volledig gerenoveerd zijn.


Vernieuwend met respect voor het verleden

Dit hotel in art nouveaustijl met geometrische toets – voordien bekend onder de naam Le Palace – werd gebouwd in 1908-1909 volgens een plan van de architecten Antoine Pompe en Adhèmar Lener. Het bureau Onesitestudio, dat het bijzondere karakter van het oorspronkelijke gebouw wou respecteren, tekent een vernieuwend architecturaal project, terwijl het zorgt voor een relatie van continuïteit naar analogie met de aangrenzende gebouwen, zowel op gebied van algemene grootte als proporties. In die zin wil het project het ontbrekende gebouw herinterpreteren door een nieuwe gevel te tekenen met een sterk stedelijk karakter. Het nieuwe hotel, dat een façade voorstelt met bow-windows, roept de sfeer op van Brusselse architectuur uit de 20e eeuw en roept eveneens het naburige gebouw op met toetsen van Horta.


Groendak

Op het dak van het hotel, direct bereikbaar vanaf de straat met een lift, is er 400 mgroen dat volledig is ingericht voor de klanten van het hotel en extern publiek met een skybar en een restaurant van 650 m2 geïnstalleerd op twee verdiepingen. De bar met een terras van een uitzonderlijk kader, is een soort “geplooid” paviljoen dat bovenop het gebouw zit en een beetje verwijderd is van de boord om een landschap van terrassen en balkons te creëren dat uitgeeft op de Kruidtuin, de wolkenkrabber, de benedenstad en het Rogierplein. 

Op het gelijkvloers, op de hoek met het Rogierplein, is er een commerciële zone van 250 m2 gewijd aan restaurants, apart van het hotel wat betreft haar ligging maar ook wat betreft de toegang. Deze zaken, wellicht een concept van restaurant met internationale faam.
 

Bijzonder en sterk aan de herinrichting van het hotel Crowne Plaza ‘Le Palace’ is de bouw van een tweede balzaal van meer dan 500 m2 en vier vergaderzalen naast de bestaande balzaal en 16 vergaderzalen. De totale ontvangstruimte van het hotel, inclusief de foyer- en receptiezalen, beslaat ongeveer 2750 m2.


BREEAM

De renovatie en uitbreiding van Crowne Plaza beantwoordt aan strikte en veeleisende criteria van duurzaamheid die werden vastgelegd door het internationale BREAAM-certificaat en genieten dan ook van dit label, een vermelding die nooit eerder werd toegekend in de hotelsector in Brussel. De gebruikte maatregelen omvatten een brede waaier van categorieën en criteria van het BREEAM-certificaat die gaan van energie over ecologie: energie, gebruik van water, gezondheid en welzijn, vervuiling, transport, materialen, afval, ecologie en beheer. Het certificaat vestigt een standaard van referenties op gebied van duurzaam bouwen en is een van de meest volledige en meest gebruikte methodes om de milieuprestaties van een gebouw te omschrijven.

Bron: Caracascom

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage