Endura Twist: decentrale ventilatie met warmteterugwinning

De Endura Twist is het decentrale ventilatiesysteem met warmteterugwinning van Renson. Het systeem kan zowel horizontaal als verticaal geïnstalleerd worden op of naast een raam, perfect op maat volgens breedte of hoogte met een minimum lengte van 750 mm. Aangezien er bij dit type verluchtingen geen toe- of afvoerleidingen aan te pas komen, is dit systeem naast nieuwbouwtoepassingen waar bijvoorbeeld door geringe inbouwmogelijkheden geen plaats is voor luchtkanalen, ook en vooral zeer geschikt voor renovatie. Bovendien is de Endura Twist perfect combineerbaar met de doekzonwering van Renson.

De warmteterugwinning wordt verwezenlijkt door een dubbele module langs waar de verse lucht binnenkomt en de vervuilde lucht terug naar buiten gaat. Die aan- en afvoermodules wisselen cyclisch van richting waardoor de afgevoerde warme lucht de vers aangevoerde lucht verwarmt bij het binnenkomen. De wisselende cycli worden zodanig door temperatuursensoren gestuurd, dat ze steeds de meest optimale warmteterugwinning nastreven. Dat levert een warmteterugwinningsgraad van meer dan 80% op bij een debiet van 30 m3/h. Dankzij het bypass-systeem wordt die warmtewisseling automatisch uitgeschakeld op basis van buitentemperatuur op momenten dat voorverwarming van aangevoerde lucht niet nodig is (in de zomer bijvoorbeeld).

 

Compact en moduleerbaar

De Endura Twist is amper 110 mm hoog, 345 mm breed en is beschikbaar op maat tot 6000 mm lang. Daardoor is die net zo goed geschikt voor grote glaspartijen of brede schuiframen. Afhankelijk van hoe men die aan de binnenzijde wil afgewerkt zien (subtiel weggewerkt dankzij het pleisterprofiel of met de aluminium omkasting zichtbaar), is er keuze om – bij installatie horizontaal boven op het raam – de lucht naar boven of onder binnen te leiden.
Om afhankelijk van de grootte van de ruimte en het aantal ramen toch steeds het nodige debiet te kunnen halen, ontwierp Renson de Endura Twist als een modulair systeem dat kan uitgerust worden met 1 tot 6 ingebouwde modules. Elke module is goed voor een debiet van 15 m3/h, wat betekent dat met 6 modules per venster zelfs tot 90 m3/h nominaal debiet gehaald kan worden (in de ‘boost’-functie loopt dat zelfs op tot het dubbele).

 

Intelligente sturing

De Endura Twist kan bediend worden met een standaard schakelaar of een touchdisplay. In dat laatste geval is een vraaggestuurde bediening optioneel mogelijk, afgestemd op het leefpatroon van de bewoners. De nodige hoeveelheid verse lucht die aangevoerd moet worden, wordt daarbij automatisch afgestemd op de binnenluchtkwaliteit op basis van continue metingen via CO2-sensoren. De aansturing van de Endura Twist is ten slotte ook integreerbaar in een gebouwbeheersysteem.

Endura Twist werkt op 230 V netspanning en verbruikt – uitgerust met 2 modules en bij een debiet tot 30 m3/h slechts ongeveer 4,6 Watt, goed voor Energie-efficiëntieklasse A+. Optioneel is de Endura Twist verkrijgbaar met verschillende filters (F7-filter voor fijn stof en G3-filter voor grover stof).

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage