Evr-architecten, Arcadis, Inbo, OMGEVING en MBG doen ontwerp Howest Campus Brugge Station uit de doeken

Howest heeft zopas de plannen bekendgemaakt voor de bouw van de nieuwe Campus Brugge Station. Het team rond evr-architecten, MBG, Inbo, Arcadis en OMGEVING werd geselecteerd na een Design & Build-wedstrijd. De nieuwe campus zal plaats bieden aan meer dan 5.000 studenten.

In de plannen zit een renovatie van de bestaande gebouwen, maar ook de bouw van twee volledig nieuwe gebouwen. De verschillende gebouwen zullen samen één campus vormen vlak aan het station van Brugge. Daarbij moet het hoofdgebouw met hellende daken een nieuwe landmark worden. "Als bouwteam is het onze ambitie om van de campus Brugge Station een 'living campus' te maken, als een gezonde en inspirerende omgeving waar studenten het beste uit zichzelf kunnen halen en waar leren, leven, werken en ontspannen samenkomen", klinkt het bij de architecten.

De bestaande gebouwen worden teruggebracht tot hun essentie, een flexibele en adaptieve structuur die verschillende soorten gebruik faciliteert. De twee nieuwe gebouwen ernaast geven uiting aan het innovatieve en duurzame karakter van Howest. Samen vormen ze het kloppend hart van de campus.

In de sokkels van de bestaande en nieuwe gebouwen komt een onthaal en foyer, het restaurant, de 'Mind- and Makerspace' MaM en de bibliotheek. Die ruimtes worden via ontspanningsruimtes verbonden met de leslokalen, praktijklokalen, teamruimtes en prikkelarme studeerruimtes.
 

Publieke ruimte 3.0

Met gerichte ingrepen wordt de ecologische waarde en de verblijfskwaliteit van de buitenruimtes vergroot. De campus vormt zo een publieke ruimte 3.0, waar biodiversiteit voorop staat en de grens tussen verharding en groen vervaagt.

 

Klaar in 2024

Het team bereidt een vergunningsaanvraag voor tegen eind oktober dit jaar. De ingebruikname door studenten en personeel zijn ingepland tegen midden 2024.

Bron: Belga, evr-architecten

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage