RenovActive-huis feestelijk geopend

Na een verbouwing van zeven maanden gaan de deuren van het RenovActive-huis in Anderlecht nu open. Met dit innovatieve renovatieconcept wil de Velux Groep betaalbare renovaties aanmoedigen en inspiratie geven via een duurzaam en eenvoudig te reproduceren concept. De woning is een van de zes experimentele woningen die de Velux Groep in Europa onder handen neemt.

Innovatief antwoord op Europese renovatie-uitdaging

Bijna de helft van de gebouwen in Europa werd gebouwd tussen 1945 en 1980. Sinds 2008 daalde het aantal nieuwe woningen in de 28 lidstaten van de Europese Unie met 30%. Het is dus uiterst belangrijk dat het verouderende woningbestand in Europa vernieuwd wordt, temeer omdat 90% van de bestaande residentiële gebouwen tegen 2050 nog steeds zal bestaan. RenovActive reikt een eenvoudige, innovatieve en toegankelijke oplossing aan voor die uitdaging. Door de keuze voor betaalbare en bestaande technieken en materialen is het RenovActive-concept een voorbeeld om Europese woningen om te vormen tot gezonde en duurzame plekken om te leven. RenovActive wil zich opwerpen als een echt renovatieconcept dat op grote schaal kan worden toegepast op het bestaande woningbestand.

 

Zes experimentele woningen

In de periode 2009-2011 heeft de Velux Groep zes experimentele modelwoningen gebouwd in verschillende uithoeken van Europa in het kader van het project ModelHome 2020. Dat project toonde aan dat het mogelijk is om te beantwoorden aan de toekomstige noden op het vlak van duurzame woningen met de huidige technieken en materialen. Het doel van het project RenovActive was om uit die ervaringen te leren om de huidige renovatie-uitdaging aan te gaan. Om het project waar te maken, werkte Velux samen met de sociale huisvestingsmaatschappij ’Anderlechtse Haard’, die eigenaar is van 3.740 woningen in Brussel. Een halfopen bebouwing van 80 m² uit de jaren 1920 die in staat van verval verkeerde, werd volledig gerenoveerd om de bewoners een kwaliteitsvolle woning te bieden.

 

Evenwicht tussen comfort, milieu en budget

Het concept van RenovActive is gebaseerd op de principes van Active House, waarbij een evenwicht wordt gezocht tussen comfort (via een gezond binnenklimaat met zoveel mogelijk natuurlijke lichtinval* en een optimale ventilatie**), energie-efficiëntie en respect voor het milieu. De kostprijs per m² van het RenovActive-concept past binnen het budget van de sociale huisvestingsmaatschappijen in Brussel. Voor 2015 bedraagt dat budget 1.119 euro/m² (voor een driegevelwoning van dezelfde oppervlakte met dezelfde verhouding van gerenoveerde en gebouwde m²). De kostprijs per m² voor de reproductie van 30 tot 50 renovaties volgens het RenovActive-concept bedraagt 1.078 euro/m² (gewogen gemiddelde tussen twee- en driegevelwoningen). De renovatie van de driegevelwoning in de Jean Lageystraat 1 in Anderlecht kost ongeveer 1.480 euro/m².

 

Een gezonde woning in 7 stappen

  1. In de voorgevel en het dak zijn ramen geplaatst voor zoveel mogelijk lichtinval.

  2. Centraal in de woning vinden we een trapopening die wordt verlicht door twee dakramen. Zo krijgt elke verdieping daglicht en werd een 'schoorsteeneffect' gecreëerd voor de ventilatie.

  3. Er is een hybride ventilatiesysteem geïnstalleerd met een combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie.

  4. De buitenzonwering zorgt voor een optimaal thermisch comfort.

  5. De isolatie van de voorgevel, het nieuwe dak en de verticale ramen zorgen voor een efficiënte thermische schil.

  6. Er is een eenvoudig en comfortabel verwarmingssysteem geïnstalleerd met vloerverwarming op de benedenverdieping en radiatoren op de verdiepingen.

  7. De uitbreiding van de benedenverdieping zorgt voor extra plaats.

 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage