Slimme vraaggestuurde ventilatie voor nieuw bruisend stadsdeel

Op de groene site Suikerpark van 49 ha in Veurne zullen er de komende jaren zo’n 500 wooneenheden gerealiseerd worden. Een mooie mix van woningen en appartementen en dit met een diverse stijl, grootte en budget. Naast de vele woonentiteiten zal er ook plaats zijn voor een muziekacademie, tal van handelszaken en atelierwoningen. Dit alles zal er voor zorgen dat het Suikerpark een bruisend stadsdeel zal worden, waar het aangenaam is om te vertoeven. Om een gezond binnenklimaat te garanderen, koos projectontwikkelaar ION voor een slim vraaggestuurd ventilatiesysteem van DUCO Ventilation & Sun Control.

De woningen en appartementen in de nieuwe wijk in Veurne zijn volledig futureproof. De eenheden worden allemaal verwarmd met restwarmte van de chipsoven van de nabijgelegen PepsiCo-fabriek. Het project kreeg Europese en Vlaamse subsidiesteun voor de aanleg van het warmtenet. Dat zorgt ervoor dat de wooneenheden in Suikerpark zelf geen individuele verwarmingsinstallatie nodig hebben. Voor de ventilatie koos de projectontwikkelaar ION voor een vraaggestuurd ventilatiesysteem van DUCO.

 

Slimme ventilatie met vraagsturing

Elke wooneenheid wordt apart geventileerd, met een vraaggestuurd C-systeem. Voor de afvoer van de vochtige of vervuilde lucht ging de keuze uit naar de DucoBox Focus. Toevoer van verse lucht in de leefruimtes gebeurt door de meest recen­te elektronische TronicVent raamroosters met uitstekende akoestische demping. De ruimtes zijn voorzien van CO2-sensoren en -bedieningen. Vocht­meting in de bad­kamers gebeurt door boxsensoren die meten in het lucht­kanaal, en in de toiletten wordt de ventilatie geregeld op basis van aanwezigheidsdetectie.

 

Beperkt kanalenstelsel

De keuze voor een C-systeem was een heel bewuste beslissing. De kostprijs en de kwaliteit van de installatie rechtvaardigen die keuze. Er moeten bijna geen kanalen gelegd worden, maar de bewoners genieten toch van een natuurlijk gevoel met frisse buitenlucht. Een C-systeem is natuurlijk en simpel en biedt de mogelijkheid om aan bijkomende nachtkoeling te doen. Bovendien wordt de binnenkomende lucht nimmer microbieel of met stof vervuild wat bij een kanaalnetwerk wel een risico is. De projectontwikkelaar ging voluit voor een perfecte materiaalkeuze. Het project is echter meer dan alleen maar een eyecatcher, maar ook en vooral een modern, energiezuinig en duurzaam nieuw stadsdeel dat geschikt ontworpen is voor bepaalde leefvormen van de toekomst.

Bron: Installatie & Bouw

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage