Contactformulier

STIEBEL ELTRON

STIEBEL ELTRON en ECS, een synergie ten dienste van energieprestaties

In Malmedy illustreert het nieuwe hoofdkantoor van het bureau CrahayJamaigne architecten perfect de alliantie tussen hedendaagse architectuur en energie-efficiëntie. Centraal staan STIEBEL ELTRON, specialist in duurzame technologieën, en het installatiebedrijf ECS uit Malmedy dat wordt geleid door Jean-Claude Heindrichs en Frédéric Van Looy.

De nieuwe kantoren van het bureau CrahayJamaigne zijn opmerkelijk. Niet alleen omwille van hun architecturale kwaliteit, maar ook door de bewuste keuze voor energiezuinige technieken. Het is een toonaangevend project.

verfijnde dimensionering voor een energiezuinig gebouw

Vanaf de ontwerpfase brachten de installateurs van ECS hun expertise in om de werkelijke energiebehoefte van het gebouw correct in te schatten. Zaakvoerder Frédéric Van Looy: "Het eerste studiebureau had een verwarmingsvermogen voorzien dat sterk overschat was – bijna het dubbele van wat uiteindelijk is geïnstalleerd." Dankzij zijn ervaring met soortgelijke projecten greep hij tijdig in en nam de juiste beslissingen: "Wanneer je werkt met een goed geïsoleerde gebouwschil en uitstekende luchtdichtheid, is overdimensioneren niet nodig. Een warmtepomp van 15 kW volstaat ruim."

De keuze viel op de geothermische warmtepomp HPG-I 15 CS Premium van STIEBEL ELTRON – het krachtigste model in het standaardgamma – die perfect beantwoordt aan de noden én garant staat voor een zuinig verbruik. Een groot voordeel is de passieve koeling van het gebouw, die vrijwel niets kost en het gebruik van een split air/air-systeem overbodig maakt.

"Vandaag werkt het toestel perfect: het wordt goed benut, maar draait nooit op volle capaciteit. Dat is precies wat we nastreven op onze werven: optimaliseren zonder overdaad," vult Jean-Claude Heindrichs, medezaakvoerder van ECS, aan.

STIEBEL ELTRON-oplossingen gericht op prestaties

Ter ondersteuning van de warmtepomp installeerde ECS een buffervat van 200 liter (STH 200 C). "Dat buffervat zorgt voor thermische stabiliteit en maakt de werkingscycli van de pomp gelijkmatiger. Zo verhoogt de duurzaamheid van het hele systeem," legt Frédéric Van Looy uit.

In dit project werd elk onderdeel zorgvuldig geselecteerd om een optimale technische samenhang te garanderen – conform de kwaliteitsstandaarden van STIEBEL ELTRON.

Meer dan verwarming: globale benadering van comfort en efficiëntie

De opdracht van ECS beperkte zich niet tot verwarming en sanitair warm water. Het bedrijf stond in voor de volledige technische uitrusting van het gebouw:

  • Installatie van een dubbelstroom ventilatie met roterende wisselaar voor een optimale luchtverversing.
  • Installatie van een op maat gemaakte fotovoltaïsche installatie, aangepast aan de specifieke architecturale beperkingen.

"We moesten onze aanpak aanpassen, want er waren geen platte daken beschikbaar. Daarom ontwierpen we een specifieke draagstructuur op de spanten om de panelen op een hellend PVC-dak te kunnen plaatsen," aldus Frédéric Van Looy. "Daarnaast installeerden we een twintigtal panelen op een klein terras, om de zelfproductie van elektriciteit te maximaliseren."

Tot slot nam het team van ECS ook de volledige sanitaire installatie voor zijn rekening, wat zorgde voor een uniforme kwaliteit in de uitvoering.

Een pragmatische benadering, gestoeld op ervaring

Voor Frédéric Van Looy illustreert dit project perfect het belang van een pragmatische aanpak op basis van ervaring: "Bij dit soort projecten maakt niet alleen de technologie het verschil. Het is de combinatie van doordachte architectuur, betrouwbare producten – zoals die van STIEBEL ELTRON – en een zorgvuldige uitvoering die echt rendeert."

Dankzij de samenwerking tussen STIEBEL ELTRON en ECS geldt dit nieuwe gebouw vandaag als een voorbeeld van duurzame, hoogkwalitatieve bouw.

  • Deel dit artikel

Onze partners