Team onder leiding van archipelago I baev realiseert nieuw ziekenhuis CHR Centre Sud

In februari 2017 lanceerde VIVALIA een projectoproep voor een multidisciplinair team om het Complex Hospitalier Régional Centre Sud (CHR-CS) in de provincie Luxemburg te ontwerpen. Uit de tien deelnemende ontwerpteams, waaronder meerdere internationale groepen, is het team archipelago | baevA3alinea ter, M&R Engineering (Sweco) geselecteerd. Studiebureau Greisch, BGS-BNS, APSIS Santé en COSEP zijn gekozen om het nieuwe ziekenhuis in te ontwikkelen.

Het nieuwe ziekenhuiscomplex zal over 550 tot 650 bedden en plaatsen in het dagziekenhuis beschikken. Het zal een groot deel van de acute activiteiten van VIVALIA samenbrengen op de Houdemont-site (Habay, België), aan de rand van de snelweg E411-E25. Gestoeld op een milieuvriendelijke aanpak, zal het project rekening houden met de sterke punten van het landschap om de verschillende activiteiten in te planten en de zorgcampus te ontwikkelen.


Een ervaren team om het ziekenhuis van morgen te ontwerpen

Het ontwerpteam zal ruimtelijke flexibiliteit, comfort voor de patiënt, ergonomie en zorgtrajecten centraal plaatsen in het toekomstige ziekenhuis. Het team heeft zich in het bijzonder onderscheiden door een innovatieve organisatie van de spoeddienst voor te stellen, gebaseerd op een aanpak via zorgkanalen. Het nieuwe ziekenhuis zal overigens vanaf de programmeringsfase volledig worden ontworpen en ontwikkeld volgens een collaboratief BIM-proces.


Technische uitrusting

Sweco staat in voor de technische installaties van het nieuwe ziekenhuis. “Sweco heeft een sterke trackrecord voor de technische uitrusting van gebouwen. Wij geven ook energieadvies en verzorgen o.a. het project- en procesmanagement en de stabiliteitsstudie”, zegt Wim Van Nuffel, Director Division Buildings. Sweco is betrokken bij de ontwikkeling van meerdere ziekenhuizen zoals CHwapi in Doornik, AZ Sint-Maarten in Mechelen, AZ Zeno in Knokke en AZ Delta in Roeselare.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage