Verlaten kantoorgebouw omgevormd tot Gemeentehuis Ukkel door archipelago

Een groot verlaten kantoorgebouw uit de jaren zeventig, gelegen aan de rand van Brussel, wordt omgevormd tot een nieuw en dynamisch gemeentehuis voor Gemeente Ukkel. Het gemeentehuis biedt plaats aan 450 ambtenaren en verbindt het gebouw met de buurt door de aanleg van een nieuwe publieke tuin. Het ontwerp is van de hand van archipelago in samenwerking met de studiebureaus MK Engineering en Steel & Co Engineering. 

De Gemeente Ukkel verwierf in 2014 de voormalige kantoren van Fabricom, een producent van industriële machines, en lanceerde vervolgens een ontwerpwedstrijd voor de renovatie van het gebouw. De wedstrijd werd gewonnen door archipelago en de bouwwerken startten in 2019. Drie jaar later stelt het architectenbureau een innovatief project voor dat streeft naar een positieve impact op zowel de naburige gemeenschap als de ecologische omgeving.

Het gebouw werd eerder al bekroond met de be.exemplary-prijs van de stad Brussel, die bouw- en renovatieprojecten beloont op het gebied van duurzame stadsontwikkeling, architecturale kwaliteit, sociale aspecten, milieu en circulaire economie.


Open naar de stad

Een gemeentehuis dient uitnodigend te zijn voor de gemeenschap. De ontwerpers kiezen daarom om de private groene zone rondom het gebouw om te vormen tot een publiek toegankelijke tuin voor de buurt: "We verplaatsen bovendien de hoofdingang van de Gatti de Gamonstraat naar de Stallestraat zodat de toegang tot het gemeentehuis nu langs de publieke tuin loopt. Om de interactie tussen het gemeentehuis en burgers te vergroten, creëren we aan de inkom van het gebouw een ruime ontmoetingsplek vanwaar de bezoekers vlot worden begeleid naar de bovenliggende verdiepingen en de verschillende administratieve diensten." De publieke lobby, de ontmoetingsplekken, en zelfs de gedeelde vergaderruimtes op de dakverdieping, kunnen volledig afzonderlijk functioneren van de dagelijkse activiteiten in het gemeentehuis.

 

Flexibele ruimtes

Archipelago ontwierp modulaire werkplekken die zich kunnen aanpassen aan de steeds evoluerende noden van de gemeente. Om een dynamische sfeer te creëren, zijn bovendien de bestaande hallen en gangen omgevormd tot plekken voor informele ontmoetingen en spontane interactie. Deze ontmoetingsplekken zijn steeds visueel verbonden met de publieke tuin en dus ook rijkelijk voorzien van daglicht. De inrichting van de werkplekken, de meubels en de bewegwijzering werden als een geheel door archipelago ontworpen. Een helder circulatieschema garandeert de interactie tussen bezoekers en ambtenaren, maar houdt tegelijk de circulatiestromen van beiden strikt gescheiden.


Circulair gebouw

Al bij de start van het ontwerpproces beschouwen we dit renovatieproject als onderdeel van een grotere maatschappelijke shift richting een circulaire economie. Op onze zusterwebsite Circubuild kan je alles lezen over het cirulaire karakter van het nieuwe gemeentehuis. 

Bron: archipelago

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage