Verouderd flatgebouw omgetoverd tot gloednieuwe sociale woontoren

In Sint-Joost-ten-Node is een oud flatgebouw omgebouwd tot een passief appartementsgebouw met 41 wooneenheden. Anders dan de verouderde, meer dan 50 jaar oude rechthoekige woonblok, valt de sociale woontoren nu op dankzij de witte kleuren en veelhoekige, trapsgewijze opbouw.

Het gebouw staat in de Musinstraat in Sint-Joost-ten-Node. Beliris, het federale fonds voor investeringen in Brussel, betaalde 8 miljoen euro voor de heropbouw. Het bestaande gebouw moest helemaal afgebroken worden: de architecten Weill en Mortehan pootten het appartementsgebouw in 1960 neer in het dichtbevolkte Sint-Joost-ten-Node, maar intussen was de architectuur en de binnenkant hopeloos verouderd.

 

 

Meerdere volumes

In vergelijking met het vorige gebouw bestrijkt de nieuwbouw meer grondoppervlakte, maar het gebouw is wel minder hoog. Beliris beoogde immers een architectuur die beter in het stedelijke weefsel past. Het Musingebouw omvat meerdere volumes die trapsgewijs afdalen vanaf de straatkant, wat het gebouw een veelzijdige uitstraling meegeeft.

Het appartementsgebouw bevat 41 wooneenheden, gaande van studio’s tot appartementen met vier slaapkamers. Op de studio’s na beschikken alle appartementen ook over een terras of een kleine privétuin. Er is ook een collectieve tuin en moestuin voor alle bewoners.

 

Passiefnorm

Het energieverbruik voor verwarming bedraagt minder dan 15 kWu/m² per jaar, en dus voldoet de nieuwbouw aan de passiefnorm. Er is ook een regenwatertank van ongeveer 15.000 liter en 47 m² aan zonnepanelen.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage