VTI Brugge krijgt robuust en aanpasbaar schoolgebouw (Van den Berg Architecten)

In Brugge is met het VTI onlangs een fonkelnieuwe school in gebruik genomen. De strakke moduulmaat voor de constructie is beeldbepalend voor het ontwerp, zowel in het interieur als de gevel. Van den Berg Architecten creëerde zo een robuust en aanpasbaar gebouw met een herkenbare en technische uitstraling.

Het nieuwe schoolgebouw is gelegen in de Vaartdijkstraat langs het kanaal en huisvest 80 leerlingen en 65 internen. De school is een mix van werkplaatsen (voor o.a. autotechniek, podiumtechnieken, lastechnieken en elektromechanica), ateliers en leerpleinen met theorielokalen en een grote sporthal die samen een oppervlakte beslaan van 17.500 m2.


Modulair opgebouwd

Het complexe en ambitieuze programma is opgezet vanuit modules die elk 7,2 keer 7,2 meter groot zijn, gebaseerd op een heldere ordening in het programma (leren en maken, spelen en verblijven). Zo creëren de ontwerpers maximale flexibiliteit, waarmee grote en kleinere en vooral ook hoge ruimten ontstaan, die binnen de structuur aanpasbaar zijn en veel natuurlijk daglicht mogelijk maken. “We noemen het ook wel de ademende school; open waar het open kan en meer gesloten waar het gesloten moet”, zegt Jaap van Es, architect bij Van den Berg Architecten.

Ook de gevel is modulair opgebouwd met metalen composiet panelen in een structuur van betonnen kolommen en vloeren.


Duurzame school

Verder zet het gebouw ook sterk in op duurzaamheid dankzij een doorgedreven isolatie, groendaken, zomernachtkoeling, fotovoltaïsche zonnepanelen, zonneboilers voor de warmwaterproductie, verwarming en koeling met geothermie en warmtepomp.

Bron: Van den Berg Architecten

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage