‘Blijft u op een verkeerde bus zitten, omdat u er ‘al zo lang op zit’? Wij ook niet. Het is tijd om De Lijn uit hun tunnelvisie te helpen’, schrijven Sander Jacobs, Ewoud Vandepitte en Lucie Blondé. Zij staan stil bij het lot van het Gentse Bloemekenswijkbos (of ‘Wondelmeersen’). Voor hen is het dossier een schoolvoorbeeld is van (a)sociaal klimaatbeleid.
Uit een analyse door Embuild van de vergunningsaanvragen tot en met juli 2024 blijkt de neergaande trend voor nieuwbouw zich door te zetten. Daartegenover staat dat 2024 tot dusver een heel goed jaar voor is de renovatiemarkt. Op recordjaar 2021 na overtreft die alle voorgaande jaren. Maar hoewel de groeiende renovatiemarkt belangrijk is voor het verduurzamen van het oudere woningenpark in Vlaanderen, baart de afname van nieuwbouw grote zorgen.
De herbestemming van een industrieel terrein in New York City voor de bouw van wolkenkrabbers en een casino brengt de ervaring van de High Line “in gevaar”, aldus de oprichters van Friends of the High Line, Joshua David en Robert Hammond. Het duo liet weten bezorgd te zijn over de impact van een voorgestelde ontwikkeling op de West Side Yard op de High Line, een voormalig treinspoor dat werd omgevormd tot een park door ontwerpstudio's Field Operations, Diller Scofidio + Renfro en Piet Oudolf.
Allerlei decreten ten spijt, blijft de ruimtelijke versnippering in Vlaanderen verder toenemen. Dat blijkt nogmaals uit een studie van projectontwikkelaar Matexi die vandaag in verschillende kranten staat. NAV-directeur Steven Lannoo is niet verbaasd. “Het Vlaams beleid is nog altijd te vrijblijvend waardoor we overgeleverd zijn aan een versnipperd beleid met alle willekeur van dien. Geen twee gemeentes hebben eenzelfde visie of methode ontwikkeld om vergunningen af te leveren. De nieuwe Vlaamse regering zal werk moeten maken van een algemeen richtinggevend kader, een werkbaar instrumentarium en voldoende middelen om de bouwshift te integreren in lokale beleidsvisies.”
Parochiekerken getuigen van complexe betekenissen én gevoeligheden. Trajecten naar neven- en herbestemmingen stokken vaak wanneer de volledige financiën in beeld komen. Nieuwe invullingen roepen vragen op over beheer, het uitdragen van het project en de slaagkans op lange termijn. De Inspiratiedag Toekomst Parochiekerken van de VVSG en PARCUM duidt ontwikkelingen en focust op het belang van financiële haalbaarheid en beheer. Dat gebeurt via treffende praktijkvoorbeelden en prikkelende plaatsbezoeken.
Het Team Vlaams Bouwmeester heeft de procedure voor de Open Oproep aangepast. De vernieuwde procedure wordt toegelicht op twee infomomenten voor opdrachtgevers en twee voor ontwerpers. Schrijf je in en maak kennis met de Open Oproep, of kom alles te weten over de jongste aanpassingen aan de procedure.
Met het huidige investeringsbudget is een grondige renovatie van de schoolgebouwen in Vlaanderen onhaalbaar. Architecten Tim Vekemans en Marlies Struyf van RE-ST bepleiten een ander financieringsmodel.
‘Terwijl de wooncrisis zich afspeelt op de huurmarkt, lijkt het er nu al op dat de baksteen in de maag opnieuw de kern van het nieuwe woonbeleid zal vormen’, schrijft Woonzaak-woordvoerder Hugo Beersmans. Hij roept de onderhandelaars die momenteel een nieuwe Vlaamse regering vormen op om werk te maken van een ander woonbeleid.
De energieprestatieregelgeving staat samen met de EPC-attesten en de renovatieverplichting zwaar onder vuur. In een open brief noemt OVED, het overlegplatform voor Energiedeskundigen de regelgeving onwerkbaar en contraproductief. Dat er een probleem is, staat als een paal boven water, maar hoe we dat moeten oplossen, vereist een genuanceerd antwoord.
SILT in Middelkerke was op meerdere fronten een bijzonder project om te realiseren. De geometrie van de hoteltoren vormde een grote uitdaging, aangezien rechte elementen nauwelijks voorkomen in het ontwerp. Bovendien vereiste de unieke locatie tussen dijk en duin een doordachte interpretatie van het bestaande normatieve kader om tot een uitvoerbaar en duurzaam resultaat te komen. Als uitvoerend architect ondersteunde Bureau Bouwtechniek de Nederlandse ontwerpende architect ZJA, zodat zij zich volledig op het ontwerp konden richten. Bureau Bouwtechniek hield ook controle op de uitvoering en zorgde ervoor dat de doelstellingen en het plan voor alle partners steeds duidelijk waren.