In het eerste deel van onze tweedelige reeks over het internationale traject van het Hasseltse ontwerpbureau UAU Collectiv gaf architect en vennoot Massimo Pignanelli ons een inkijk in een aantal recente projecten in Nederland. Projecten die het bureau ook deed beslissen om er een tweede uitvalsbasis op te richten in Eindhoven. Maar het internationale verhaal van UAU Collectiv strekt zich uiteraard verder uit dan onze noorderburen. Voor dit tweede deel schuiven we aan tafel met de Belgisch-Oekraïense architect en vennoot Arsenii Kuznetsov. Een tafel waar we meteen ook een heuse wereldkaart openvouwen. Want de grenzeloze ambitie van UAU Collectiv bestrijkt een behoorlijk groot gebied.
‘De groenste kantoren van Brussel’, zo omschrijft projectontwikkelaar Kolmont zelf Montgomery Parc, het kantorencomplex dat het momenteel verbouwt aan de Tervurenlaan om daarna te verhuren aan de Europese Commissie. Het project, naar een ontwerp van architectenbureau B2Ai, omvat bijna 24.000 m² kantoorruimte, een coworkingruimte en sportfaciliteiten. In het midden van het project komt een privépark van 5.000 m². Het ontwerp legt de focus op een gezonde werkomgeving, inclusief buitenwerkplekken, inpandige terrassen op de kantoorverdiepingen, ontmoetingsruimtes, sportfaciliteiten en fietsenstallingen op de gelijkvloerse verdieping. Zo wordt maximaal ingezet op het welzijn van de werknemers.
Geert Vieren, een 59-jarige architect uit Wetteren, heeft een visionair plan ontworpen om zijn thuisgemeente dichter bij de Schelde te brengen, inclusief de mogelijkheid voor een jachthaven. "Met deze ontwikkeling durf ik te dromen van een nieuwe toekomst voor Wetteren," aldus Vieren.
De voormalige site van watermaatschappij Farys aan de Gentse Stropkaai ondergaat met ‘Stroppark’ een groene en bruisende metamorfose. Naar een ontwerp van 360 architecten en kollektif landscape zal het volledig verharde terrein plaatsmaken voor een complex met 240 studentenkamers, polyvalente en commerciële ruimtes en een publiek groenpark met een oppervlakte van net geen voetbalveld groot. Als alles volgens plan verloopt zullen de studenten er vanaf het academiejaar 2026-2027 terecht kunnen.
De oude Veemarkt in Brugge, een terrein van ongeveer vijf voetbalvelden groot, wordt omgetoverd tot ‘BULA’: een duurzaam en future-proof stadsdorp met appartementen, kantoorruimtes, ateliers, handels- en horecazaken. Met een feestelijk lanceringsevent werden de plannen – een ontwerp van het Brugse bureau Olivier Salens Architecten - officieel voorgesteld. Tegelijk werd het startschot gegeven van de bouwwerken op de iconische site. Uitzonderlijk is de omvang van de geothermie die voorzien wordt: met 37.500 boormeters is BULA het grootste geothermische project in ons land tot nu toe. Een record.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is - in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxelles (ULB) - op zoek naar projectontwerpers voor het ontwikkelen van 460 studentenkamers in de voormalige Kazerne van de Koninklijke Rijkswachtschool in Elsene. Deze locatie, gekocht door het Gewest in 2018, beslaat 3,85 hectare en bevindt zich in het hart van de gemeente.
In de Oost-Vlaamse stad Deinze transformeert awg architecten, ooit opgericht door de eerste Vlaams Bouwmeester b0b Van Reeth, een hoek op de kruising van de Tolpoortstraat en de Ommegangstraat tot het woonproject ‘Thuis aan de statie’. Het project streeft ernaar een nieuwe visie op stedelijk wonen te brengen. Met 29 kwaliteitsvolle appartementen, een commerciële ruimte op de begane grond, en een strategische ligging nabij het station, zet het project in op zowel architecturale innovatie als op een versterkte gemeenschapszin.
In het bruisende hart van Lier onthult het Handbogenhof, omarmd door stijlvolle EQUITONE-gevelpanelen, een visie op toekomstgericht wonen. Dit ambitieuze urban project, ontworpen door Architects in Motion, brengt een diversiteit aan brengt een diversiteit aan woonopties, van 82 luxe appartementen tot 35 sociale woningen, en integreert deze naadloos met commerciële ruimtes en een ruime ondergrondse parking.
In Dessel herrijzen binnen afzienbare tijd bovenop een spiksplinternieuwe Delhaize 26 luxeappartementen en vier penthouses. Met het woonproject ‘Kolkeneet’ - vernoemd naar de aanpalende waterloop - wil de Kempense gemeente een antwoord bieden op de groeiende vraag naar betaalbare en kwalitatieve huisvesting in de regio. De inrichtingswerken in de nieuwe Delhaize starten na de zomer. De appartementen moeten tegen ten laatste 2025 opgeleverd worden.
In de Mechelse buurt Nekkerspoel zijn de eerste van een hele reeks muren gesloopt van de voormalige Ford Joossens garage: hét startschot voor de afbraakwerken op de site tussen de Nekkerspoelstraat en de Lakenmakersstraat. De verlaten gebouwen maken plaats voor ‘OTTO’, een ambitieus woon- en werkproject met 11 woningen, 59 appartementen, 4 commerciële ruimtes, een ondergrondse parkeergarage – ook toegankelijk voor buurtbewoners – en een groen binnengebied. Het ontwerp is van dmvA architecten. De oplevering is voorzien in december 2026.