Eind deze week opent de eerste grote projectruimte in ons land, waar mensen hun bouwplannen op ware grootte kunnen komen bekijken. Meer nog: ze zullen levensecht in hun plan kunnen stappen en zelf meubels plaatsen of muurtjes verschuiven. Array, zoals het nieuwe bedrijf heet, wil het leven makkelijker maken voor iedereen met bouwplannen. Het bedrijf uit Noord-Antwerpen zal vooral nauw samenwerken met vastgoedprofessionals zoals projectontwikkelaars, architecten of makelaars, die vaak te maken krijgen met verkoop op plan. Nu al wordt gekeken naar nieuwe locaties in Vlaanderen, en zelfs uitbreiding richting buitenland.
Het Zweedse ontwerpbureau White Arkitekter heeft in haar thuisland het indrukwekkende project Kärven voltooid, een unieke uitkijktoren die opvalt door een netwerk van houten balken die doen denken aan "een bundel gedraaide rietjes". De toren, met een hoogte van 12 meter en een breedte van zeven meter, bevindt zich in het Zweedse natuurreservaat van Getterön. Zijn opvallende hyperboloïde structuur bestaat uit 140 houten balken gecombineerd met metalen ringen, wat zorgt voor een opvallend visueel effect.
Knauf lanceert MyKnauf: het nieuwe webplatform voor architecten, aannemers en groothandelaars in bouwmaterialen. Met de nieuwe tool wil Knauf de meest complete digitale service aan zijn professionele doelgroep bieden.
Columba, de Gentse software-ontwikkelaar voor geo-toepassingen voor lokale overheden en politiediensten, lanceert Columba Assist. Een webapplicatie die artificiële intelligentie (AI) gebruikt om de werking van de dienst Omgeving te stroomlijnen en ambtenaren te ondersteunen in hun dagelijkse taken. De applicatie brengt structuur en inzicht in de enorme hoeveelheid geo-informatie en actuele wettelijke documenten en lokale regelgeving. Zo kunnen ambtenaren vragen sneller beantwoorden, dossiers efficiënter beoordelen en opvolgen en beter communiceren naar de bouwheer, architect of projectontwikkelaar.
De energieprestatieregelgeving staat samen met de EPC-attesten en de renovatieverplichting zwaar onder vuur. In een open brief noemt OVED, het overlegplatform voor Energiedeskundigen de regelgeving onwerkbaar en contraproductief. Dat er een probleem is, staat als een paal boven water, maar hoe we dat moeten oplossen, vereist een genuanceerd antwoord.
Bij KUBUS willen ze de klanten graag optimaal van dienst zijn. Daarom streven ze er altijd naar dat de software zo efficiënt en gebruiksvriendelijk mogelijk is. Ook bieden ze bij KUBUS ondersteuning via cursussen, maatwerk en onze dagelijks bereikbare Helpdesk. Om inzicht te krijgen in hoe de klanten de service en producten ervaren, voeren zij jaarlijks een klanttevredenheidsonderzoek uit. Op die manier weten ze exact waarin ze nog kunnen verbeteren.
SILT in Middelkerke was op meerdere fronten een bijzonder project om te realiseren. De geometrie van de hoteltoren vormde een grote uitdaging, aangezien rechte elementen nauwelijks voorkomen in het ontwerp. Bovendien vereiste de unieke locatie tussen dijk en duin een doordachte interpretatie van het bestaande normatieve kader om tot een uitvoerbaar en duurzaam resultaat te komen. Als uitvoerend architect ondersteunde Bureau Bouwtechniek de Nederlandse ontwerpende architect ZJA, zodat zij zich volledig op het ontwerp konden richten. Bureau Bouwtechniek hield ook controle op de uitvoering en zorgde ervoor dat de doelstellingen en het plan voor alle partners steeds duidelijk waren.
Een totale projectoppervlakte van 39.200 m², het verzetten van 80.000 m³ grond, de plaatsing van 1.050 funderingspalen om stabiliteit te garanderen, het gieten van 25.150 m³ stortbeton, het gebruik van 2.170.000 kg wapeningsijzer, en de constructie met 3.060 m houten balken… Deze cijfers schetsen slechts een deel van de reusachtige omvang van het SILT-project in Middelkerke. Steven Maeyaert, co-CEO van het West-Vlaamse aannemersbedrijf Furnibo, is niet alleen grondig vertrouwd met deze indrukwekkende getallen, maar ook met de vele uitdagingen en triomfen die bij het project kwamen kijken.
Met in de cockpit Guy De Meyer, projectverantwoordelijke van gedelegeerd bouwheer Debuild en commercieel directeur bouwbedrijf Democo, heeft het project SILT in Middelkerke de lat voor architecturale en constructieve prestaties aan de Belgische kust beduidend hoger gelegd. De bouw van SILT kenmerkte zich bovendien door een verbazingwekkend snelle realisatie. Gestart in februari 2022 met het uitgraven van een immense bouwput, stond twee jaar later een volledig functioneel complex. “Deze prestatie was enkel mogelijk dankzij de intensieve samenwerking binnen het uitgebreide bouwteam en de strategische beslissing om de gemeente nauw bij het proces te betrekken”, vertelt De Meyer.
Bestaand residentieel vastgoed aankopen, energetisch renoveren en aan betaalbare prijzen verhuren: dat is de missie van Yally, een initiatief van de beursgenoteerde investeerder TINC en TDP, de infrastructuur-joint venture van Belfius en de beursgenoteerde investeringsmaatschappij Gimv. Voor een renovatieproject in Edegem deed Yally, dat in 2022 het levenslicht zag en al meer dan 100 woningen in portefeuille heeft, voor het eerst beroep op CIRCL, de Belgische pionier in circulaire (ver)nieuwbouw die zijn radicaal duurzame, digitale en betaalbare sleutel-op-de-deurwoningen sinds juni 2023 op commerciële schaal aanbiedt in ons land.