De Zinnekes in Laken baadt in licht, ruimte en groen op dak van basisschool

Een kinderdagverblijf bovenop een basisschool, inclusief een buitenschoolse opvang en een ontmoetings- en ontspanningsruimte voor ouders. Dat is kort samengevat de samenstelling van campus De Haven in de Molenbeekstraat in Laken. Het meest in het oog springend langs de buitenkant is zonder twijfel het volume bovenop het dak, waar sinds 2014 kinderdagverblijf De Zinnekes vertoeft. Het kinderdagverblijf – een ontwerp van OSK-AR architecten – was de missing link in een geheel dat zich nu profileert als een geïntegreerde leer- en speelomgeving waar leeftijdsgrenzen vervagen. 

In Campus De Haven werken basisschool de Zenne, kinderdagverblijf De Zinnekes, buitenschoolse opvang IBO De Puzzel en Baboes (een spel- en ontmoetingsruimte voor ouders en kinderen tot en met vier jaar) niet alleen naast elkaar, maar ook met elkaar. Het concept past perfect binnen de filosofie van Educare, waarmee de Vlaamse Gemeenschapscommissie de overstap van een kinderdagverblijf naar de kleuterklas voor de kinderen vlotter en warmer wil laten verlopen. “Het is belangrijk dat we nadenken over op welke manier we scholen en kinderdagverblijven kunnen combineren en vooral laten samenwerken”, vertelt Bruno De Lille, algemeen directeur van de overkoepelende vzw Sint-Goedele Brussel. “Dat is geen evidentie op het vlak van regelgeving, maar hier zijn we er wel in geslaagd. En het is ook nodig, want het is geen geheim dat Brussel kampt met een tekort aan plaatsen in scholen en kinderdagverblijven. Daarom is dit niet alleen een mooi, maar ook bijzonder nuttig project waarbij de beschikbare ruimte optimaal benut wordt.”

De vraag: een basisschool met kinderdagverblijf

Het bestaande gebouw in het centrum van Laken deed eerst dienst als opleidingsplek voor leerkrachten en later als schoolgebouw voor het Buitengewoon Basis Onderwijs (BuBaO). Maar omdat die school verhuisde naar de Verheydenstraat in Anderlecht, moest het gebouw een nieuwe invulling krijgen. Onder impuls van de Brusselse regering werd er geijverd voor een basisschool met plaats voor 240 kinderen, met daaraan gekoppeld een kinderdagverblijf. “De grote vraag was natuurlijk waar we dat kinderdagverblijf konden realiseren”, vertelt Peter Wyndaele van OSK-AR architecten. “Er was een acuut gebrek aan buitenruimte dus de enige opties waren in de kelder of op het dak. En het was vrij snel duidelijk dat het platte dak van het gebouw de beste, maar zeker niet de makkelijkste oplossing was.” 

Het volledige artikel lees je hier.

Redactiebureau Palindroom maakte deze reportage in opdracht van het Vlaams Departement Omgeving, met medewerking van NAVMedialife (video) en Marc Sourbron (fotografie). 

Bron: Departement Omgeving

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage