Expo zet interieurarchitecten Bataille & ibens in de schijnwerpers

De derde episode in de tentoonstellingsreeks Unfolding the Archives van het Vlaams Architectuurinstituut belicht het oeuvre van ontwerpersduo Bataille & ibens. In de interieurwereld zijn Claire Bataille (1940) en Paul ibens (1939-2020) klinkende namen. Hun invloed op de interieurarchitectuur in België en daarbuiten is groot. Met hun gepatenteerde bouwsysteem ‘78 Plus’ (1978) en hun H²O tafel (1993) genoten ze internationale waardering. De stijl van Bataille & ibens kenmerkt zich door zijn schijnbare eenvoud, zelf noemden ze het ‘aanwezige afwezigheid’. Als geen ander wisten ze de essentie van een ruimte of een meubel te vatten. Bataille & ibens: “We zijn rijk in materiaal, maar arm in decoratie.”

Bataille & ibens

Interieurarchitecten Claire Bataille (1940) en Paul ibens (1939-2020) behoren tot een van de eerste generaties die de discipline interieurarchitectuur in België vormgaven. Ze hebben het belang van interieurontwerp op de kaart gezet. Hun werk werd voor studenten en collega’s een toonbeeld van ‘best practice’ en een referentiepunt. Het oeuvre van Bataille & ibens, dat bijna zes decennia beslaat, getuigt van een zeer diverse en omvangrijke praktijk. Ontwerpen voor zowel woningen, interieurs, meubels en objecten maken er deel van uit. Een selectie uit het archief Bataille & ibens, gaande van plannen, tekeningen, foto's, meubels tot objecten, illustreert dit rijke oeuvre. In hun genuanceerde ontwerpbenadering spelen kernaspecten zoals detail, knooppunten, proporties en materialisatie een cruciale rol.

 

"Lang voor men massaal het woord ‘minimalisme’ ging gebruiken, waren Bataille & ibens al jaren op zoek naar een vormgeving die zowel ontstaat vanuit een rationeel constructief denkproces als uit tactiele ervaringen", aldus Marc Dubois, architectuurcriticus

 

Aanwezige afwezigheid

Kenmerkend voor de ontwerppraktijk van Bataille & ibens is de zoektocht naar wat kan omschreven worden als 'het onzichtbare aanwezige'. Voor Bataille en ibens lag de kracht van de ingreep in het evenwicht tussen het bestaande en de transformatie. Het resultaat wordt ervaren als evident, alsof het er altijd is geweest. Ondanks dit streven naar het onzichtbare, balancerend op het raakvlak tussen laatmodernisme, postmodernisme en minimalisme, ontwikkelden ze een heel eigen signatuur. Hun ontwerpinterventies, ongeacht grootte en schaal, werden altijd vanuit een doordachte detaillering ontwikkeld. In de Unfolding the Archives #3 neemt curator Eva Storgaard de 'aanwezige afwezigheid' als uitgangspunt om een nieuw perspectief te openen op het oeuvre van Bataille & ibens.

 

Collectie

Claire Bataille (1940) en Paul ibens (1939 - 2020) waren bijna vijf decennia samen werkzaam als interieurarchitecten. Met hun gemeenschappelijke ontwerppraktijk, gesticht in 1968, hebben ze talloze woningen, winkels, bedrijven, meubels en objecten ontworpen en gerealiseerd.

Sinds 2012 bevindt het volledige archief van Bataille & ibens zich in de collectie van het Vlaams Architectuurinstituut. Deze selectie van documenten biedt een blik op dit veelzijdig en boeiend archief.

De tentoonstelling is vanaf 20 mei tot 26 september te bezoeken in deSingel in Antwerpen. Klik hier voor meer info.

Bron: VAi

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage