Innoverende techniek laat gevel Vaccinopolis schitteren

De gevel van Vaccinopolis heeft een uniek spiegelend uitzicht. Om dat te verkrijgen klopten aannemers Jansen Building Group en Cordeel aan bij gevelspecialisten Limeparts-Drooghmans.

Limeparts-Drooghmans was niet aan haar proefstuk toe betreffende het uitvoeren van een geventileerde gevel met spiegelende panelen. Die geven het gebouw een hightech-uitstraling en laat het subtiel opgaan in zijn omgeving. In het verleden deed Limeparts-Drooghmans hetzelfde bij de realisatie van de gevel van het nieuwe hoofdkantoor van Cordeel te Temse.

Aangepaste techniek

De Vaccinopolisgevel had wel wat uitdagingen in petto. De diepte van het totale gevelsysteem, inclusief afgewerkte panelen, mocht de 57mm niet overschrijden. Dat vroeg om innovatie en effici├źntie en de plaatsing moest zo vlak en strak mogelijk uitgevoerd worden. ┬á

Een standaardsysteem met cassettes veronderstelt een opbouw van 105mm. Daarbij leert de ervaring Limeparts-Drooghmans dat het spiegelende product van Alucobond Plus Natural Reflect in cassettevorm een lichte spanning vertoont door het omplooien van de randen. Vandaar zijn ze afgestapt van dat idee.

Limeparts-Drooghmans opteerde daarom voor een systeem dat oorspronkelijk toegepast wordt voor gevels in glas en keramiek. Verticale aluminium draagstructuren werden in geconditioneerde omstandigheden, vrij van stof, vocht en klimatologische invloeden, aan de vlakke gevelpanelen verlijmd en met plaathaken on-site ingehangen op horizontale rails. Hierdoor was de plaatsingstijd op de werf aanzienlijk in te korten en kon de gewenste vlak- en strakheid gegarandeerd worden om van de gevel een echte eyecatcher te maken.

Natuurlijke schoonheid

Voor de bekleding van de gevel van Vaccinopolis werd gebruik gemaakt van Alucobond naturAL oppervlakteserie. Deze zorgt voor een imposant, levendig uiterlijk in combinatie met metaalglans, lichtreflectie en de natuurlijke schoonheid van metalen. Die serie is in 9 verschillende kleuren beschikbaar en is ook te bewonderen in het project BDO Office.

Deel dit artikel:

Onze partners