James Bond inspiratie voor nieuw cohousingproject

De Vlaamse Ardennen vormden al vaker het uitgangspunt voor bijzondere woningen. Dat weet deze eigenaar maar al te goed. Hij bouwde namelijk een nieuw cohousingproject. De twee woningen delen de oprit, het zwembad en de tuin maar ze hebben elk hun eigen stek en sfeerbeleving. Voor de architect had hij een wel heel opvallend verzoek, hij wou namelijk dat de woning deed denken aan dat van de ‘slechterik’ uit James Bond.


“Ik wou inderdaad iets speciaals in een ronde vorm dat een mooie overgang was tussen de enerzijds landelijkere woningen bij de buren verder in de straat en de meer modernere woningen die opduiken aan de andere kant. Een overgang tussen oud en nieuw. Het mocht ook een vakantiegevoel opwekken met veel licht en zicht. Ik was verrast toen ik het eerste ontwerp zag, maar ik ging mee in het verhaal van de architect Bernard Libert en ik ben blij dat ik dat deed. Ondanks dat het een compacte woning is, ervaar je een aangenaam ruimtegevoel. Het voldoet volkomen aan mijn verwachtingen".


Eén met de omgeving

Het deel van de tuin dat opgeofferd werd voor dit aparte cohousingconcept, was het gebogen hoekperceel dat twee straatjes omhelst waarvan ééntje verder afdaalt naar het marktplein van Michelbeke. Het terrein ligt een pak hoger dan de straat waardoor je recht op de torenspits van de kerk kijkt.

Dit was meteen ook een belangrijke zichtas in het ontwerp van architect Bernard Libert. “Het stond snel vast dat ik het ontwerp wou laten inspelen op de bestaande topografie van het terrein en het wou laten reageren op de gebogen perceelgrens. De verschillende niveaus van het terrein waren zeker een uitdaging. Vooraan stijg je een pak uit boven de straat terwijl je achteraan een niveau onder het zwembad ligt en nog een pak lager dan de oorspronkelijke woning. Het nieuwe gebouw heeft een gebogen vorm, als een ‘boomerang’ die in de talud werd gekatapulteerd en er met één uiteinde uitsteekt. Daardoor wek je het idee van een laag paviljoen dat maar uit een bouwlaag lijkt te bestaan. Door slechts één niveau boven het maaiveld te voorzien en het dak als groendak te benaderen, blijft de impact naar de omgeving relatief bescheiden en behoudt ook de hoger gelegen bestaande woning haar mooie panoramische zicht naar de voorzijde".


Zwevende woning

De groenaanleg versterkt de perceptie van één bouwlaag alleen maar. Dat wordt duidelijk wanneer je de woning vanuit de dorpskern nadert. De koperen mantel van het gebouw valt van ver op en torent hoog boven de straat uit. Betonnen stapstenen in de groene helling leiden de bezoeker naar het inkomgebeuren. Deze groene benadering met hulstimpressies verbergen de kelderverdieping waardoor de woning lijkt te zweven. En dat was ook de opzet van Tuinen Snaet.

Frederiek Snaet: “Met de aanleg van de voortuin wilden we absoluut dat dit zwevende effect bleef bestaan. Door de hulstmassieven behoudt het bovendien zijn privacy. De klant leeft eigenlijk in een hotelsuite en dat vakantiegevoel hebben wij in de tuin achteraan willen doortrekken. Vandaar ook de complete renovatie van het zwembad met nieuwe mozaïeken en een nieuwe terrasvloer. Het vormt een mooi geheel, ook dankzij dezelfde betegeling rond en in de woning."

"Bij de aanleg hebben we ervoor gezorgd dat het onderhoudsvriendelijk is en dat er warme kleuraccenten zijn, onder meer via bloemen zoals Verbena, Gaura en Alliums. Eyecathers zijn dan weer de meerstammige bomen zoals kerselaars en Corniches. Het opvangen van de diverse niveauverschillen gebeurde achteraan ook met de tuinmuur bij het zwembad die als zitbank kan fungeren. Waar vooraan alles in het teken staat van het mooie zicht en de privacy, is het achteraan cosy. Daar heerst het vakantiegevoel in dit coole project".


Groendak 

Zittend op de nieuwe tuinmuur bij het zwembad merk je het concept van de woning heel duidelijk en zie je hoe de gebogen vorm en het koper mooi in de omgeving blenden. Bij het perfecte avondbeeld lichten de ingewerkte ledlijnen sfeervol op. De impact op de omgeving is minimaal. Daarvoor zorgt ook het groendak, gerealiseerd door Ibic.

General Manager Dave Martens: “Groendaken hebben alleen maar voordelen. Behalve een isolerend, geluidsdempend en esthetisch effect zijn ze vooral nuttig in het filteren van fijn stof en het bufferen van water. Tenminste als ze volgens de regels van de kunst aangelegd worden. Ibic bestaat sinds 1996 en was pionier in deze materie. De ervaring en expertise is dus aanwezig, zeker nu we sinds 10 jaar ook tot de Soprema groep behoren die specialist is in waterdichting. Het stelt ons, mede door onze opleiding als landschaps- en tuinarchitect, in staat een bouwteam of architect bij te staan. En uiteraard kunnen we het volledige pakket aanbieden, van ontwerp tot realisatie en onderhoud. Dat betekent dat we werken met een substraatlaag op basis van lava gemengd met organisch materiaal, en niet met teelaarde. Het waterbufferend vermogen van lava als poreus gesteente is veel hoger terwijl teelaarde sneller kan verzadigen."

"Zelfs bij volledige verzadiging blijft er een constant luchtvolume aanwezig in de korrel. Ons substraat draagt dan ook een certificaat van een kwaliteitslabel. Wat wij ook altijd standaard doen, en waar vaak te licht over gegaan wordt, is de waterdichting van de dakbedekking testen op eventuele lekken. Zo kom je achteraf minder snel in de problemen. Een goed groendak helpt zeker in de bestrijding van hittestress in de stad door de klimaatopwarming. In steden is er weinig grondoppervlakte beschikbaar om water te kunnen bufferen, maar het potentieel in vierkante meters op onze daken is gigantisch. Die extra functie mogen we niet onbenut laten en groendaken kunnen daar, in dienst van de maatschappij, een bijdrage aan leveren".
 

Ramen laten binnen en buiten in elkaar doorlopen

Waar de bestaande woning nauwelijks direct contact met het zwembad heeft, is dat met dit paviljoen compleet anders. Het zicht op het zwembad heeft daar net een toegevoegde waarde en versterkt het vakantiegevoel van deze woning. De directe link ermee vinden we ook terug in de materialisatie want zowel buiten in het terras als deels binnen is er gewerkt met travertin natuursteen. Het gevoel dat binnen en buiten in elkaar doorlopen, dankt de woning eveneens aan de grote raampartijen met nauwelijks zichtbare profielen.

De keuze daarvoor viel op Aliplast omdat die ook het best konden inspelen op de samenhang met de koperen gevelbekleding. Jourik Duwez: “Aliplast is producent van aluminium profielen en accessoires voor tal van raam- en deursystemen, al dan niet schuivend. Wij ontwikkelen en produceren al onze producten in eigen beheer in Lokeren, 100% made in Belgium dus én met een cradle to cradle certificaat. Dat betekent dat zowel de extrusie van de profielen als het poederlakken en isoleren bij ons gebeurt. Net als al het plaat- en plooiwerk als afwerking. In dit geval kwam de bestelling van onze klant Derito die instond voor het binnen- en buitenschrijnwerk. De isolatienormen in België zijn heel hoog. Ons Star 75i profiel dat hier werd gebruikt is een hoog isolerend raam- en deurprofiel dat voldoet aan de norm voor BEN-woningen en waar je allerlei types van ramen en deuren mee kan maken. Behalve de uitstekende isolatiewaarde, heeft dit profiel een heel moderne en strakke uitstraling. Bovendien is het mogelijk om de binnen- en buitenzijde in een andere kleurafwerking te voorzien, afhankelijk waarbij het moet aansluiten."

"Om mee te gaan in het interieur kreeg het binnenprofiel de RAL9010 matte afwerking, terwijl voor de buitenzijde omwille van de koperen gevelbekleding gekozen is voor RAL8C33AN in een lakanodisatie, als alternatief in poedervorm voor de echte kleuranodisatie. Dit hebben wij zelf ontwikkeld omdat het wel toelaat alle profielen en accessoires in exact dezelfde afwerking te voorzien. Je bent dus niet langer beperkt en wij geven er 15 jaar garantie op. Voor het schuifraam hebben ze gewerkt met onze ultraglide, het meest performante en isolerende profiel uit ons gamma voor een schuifraam. Bovendien viel de keuze ook op de speciale monorail uitvoering. Die laat toe om zoveel mogelijk glas te zien en zo weinig mogelijk profiel. In combinatie met de driedubbele beglazing krijg je een goede isolatie én een mooi eindresultaat."

De keuze voor de koperen gevelbekleding met wisselende breedtes en met een staande naad sluit aan bij het duurzame concept van de woning en zal door haar oxydatie ook mooi mee evolueren. Het niveau op maaiveld is ingericht als een doorleefwoning met alle noodzakelijke functies op één verdieping. De verschillende functies vloeien vlot en organisch in elkaar over terwijl ze door de vorm van het gebouw en door goed geplaatste ruimteverdelende wanden toch elk hun eigen sfeer behouden. Een belangrijke roomdivider is het centrale houten meubelblok in eik tussen garage en keuken, een toonbeeld van slim gebruik van ruimte. Aan de ene zijde in de leefruimte vormt dit de keukenkastenwand, terwijl het aan de achterkant in de garage een bijkeuken integreert. Verder huisvest het ook vestiaire en technieken.


Een kijk in het interieur

Keukeneiland en eethoek vormen een mooi geheel op de zichtas van tuin naar dorpskern die dat zicht dankzij het karaktervolle werkblad in Dekton nog extra begeleidt. Anthony Van Stratum, Cosentino: “Dekton Kelya is geïnspireerd op donker marmer met lichte vegen. Deze uitvoering met aders benadert echte natuursteen heel mooi en is daarom geschikt voor unieke ruimtes zoals de keuken. Mensen kiezen voor Dekton omdat het onderhoudsvriendelijk, krasvrij en hittebestendig is. Keukenpotten kan je rechtstreeks op het werkblad plaatsen zonder vrees voor barsten. Om die reden wordt Dekton ook meer en meer toegepast voor gevels en terrassen. Bovendien is het een heel duurzaam materiaal dat zijn waarde behoudt. Met Cosentino proberen we al onze producten – en jaarlijks lanceren we toch een aantal nieuwe zaken – zo duurzaam mogelijk te produceren. We proberen altijd heel innovatief te werken en via allerlei beurzen en research op de hoogte te blijven van de laatste trends."

"Onze nieuwe producten zetten we ook zelf in de markt, we zijn dus meer dan louter fabrikant. Onze klanten kunnen bij ons terecht voor een gedegen service, ook na verkoop. Een ander voordeel is dat de klant bij ons keuze heeft uit een uitgebreid gamma aan kleuren. Zo kan je verschillende materialen in het interieur perfect op elkaar gaan afstemmen. Deze Kelya uitvoering gaat, net als echte natuursteen, heel mooi samen met hout, eik in dit geval. De benadering van natuursteen heeft een evolutie doorgemaakt, nu zie je nauwelijks nog onderscheid. Dat valt op bij de laatste lanceringen en kleuren. Mooie realisaties en referenties zoals deze bewijzen dat je met Dekton unieke ruimtes kan creëren".

Enkel een wand scheidt keuken en zithoek die zich op het scharnierpunt van het hoekperceel bevindt. Door de gebogen vorm, de patio en de hogere ligging heb je er een soort boomhutgevoel, alsof je tussen de kruinen van de bomen vertoeft. Een gangpad tussen de patio en de trap naar de kelderverdieping brengt je in het andere been van de woning dat volledig toegewijd is aan het nachtgedeelte. De master bedroom met badkamer en dressing ligt diep in de tuin. Vanuit de kamer geniet je dankzij het gebogen hoekraam een panoramisch zicht op de tuin en het struikgewas, precies als in de jungle. De aanpalende badkamer kan je ook via de gang bereiken, in de vorm van een pivoterende deur in brons gezuurd glas.

In de kelderverdieping zit een koele berging, bureau, een kastenwand met een tweede badkamer en twee extra slaapkamers. Hoewel die in de talud geschoven zit, voelt de kelder niet als een donkere ruimte aan. De logeerkamers, die elkaars spiegelbeeld zijn, liggen aan de straatzijde en hebben nog rechtstreekse lichtinval terwijl de gang en bureau via een patio licht genieten. “De patio, die boven het nacht- van het daggedeelte scheidt, heb ik doorgetrokken tot op het ondergrondse niveau waar het een rustgevende waterpartij vormt. Het is een baken van licht en lucht dat bovendien nog geanimeerd zal worden met een kunstwerk. In deze patio, de slaapkamers en de overdekte buitenruimtes hebben we gewerkt met beton met plankenbekisting als extra materiaal. De woning zelf is gerealiseerd met 17 betonkolommen en een steunwand met daar tussenin een houtskelet".

Bron: Aliplast

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage