Het Antwerpse ontwerpbureau B-architecten heeft, in samenwerking met ontwerpstudio Veld., de eerste fase voltooid van City Dox 7, een gemengd project in de Brusselse kanaalzone. Het project herdefinieert het gehele bouwblok en combineert woningen, commerciële ruimtes en een middelbare school tot een samenhangend geheel met een sterke stedelijke uitstraling. Opvallend zijn de open structuren die de overgang naar het publieke domein vormgeven: enerzijds de loggia’s die de appartementen voorzien van aangename buitenruimtes met zonnige uitzichten op het park; anderzijds de gestapelde plateaus die de speelplaats omvormen tot een verticale beleving en een open stadsruimte.
Wat ooit een oud bedrijventerrein was, is vandaag een collectief woonproject: Bijgaardehof. Samen met enkele experts bundelde cohousing-groep Biotope hun ‘lessons learned' over het warmtesysteem. Twee jaar data werd gegoten in 11 fiches, 5 studies en 1 rapport. ‘Met die info willen we bouwheren, studiebureaus en universiteiten helpen om hun theoretische modellen te toetsen aan de reële situatie’, zegt bewoner Adelheid Vanhille.
Met OPTIGRÜN SOLAR SOLon brengen Optigrün en SOLYCO een solargroendaksysteem op de markt dat PV-panelen en groendaken optimaal combineert. Door de zeer eenvoudige en gebruiksvriendelijke opstelling en montage is het systeem zowel voor nieuwbouw als voor renovatie geschikt. Het kan ook toegepast worden op bestaande groendaken. De dubbelzijdige panelen worden verticaal opgesteld waardoor er een gelijkmatige toevoer is van licht en water naar de beplanting en het onderliggende groendak zich optimaal kan blijven ontwikkelen. Op basis van BENG -eisen of eigen wensen kan zonne-energie maximaal benut worden.
De vernieuwing van het oud gerechtshof op de Hasseltse Havermarkt, één van de meest monumentale gebouwen van de provincie, komt in een nieuwe en beslissende fase: na het bouwverlof start de ontmanteling en de sanering. Het nieuwe herbestemmingsproject van de ontwikkelaars Kolmont en Tans Urban Landmarks, naar een ontwerp van Zesth Architects en Architectenbureau Michel Janssen, is een uitstekend voorbeeld van binnenstedelijke stadsontwikkeling met respect voor de historische waarde, maar met het oog op de toekomst.
Het GREEN-INC (GRowing Effective & Equitable Nature-based Solutions through INClusive Climate Actions ) project, is een ambitieus Europees onderzoeksinitiatief, klaar om een revolutie teweeg te brengen in stedelijke duurzaamheid. Door het integreren van rechtvaardige en effectieve op de natuur gebaseerde oplossingen (NbS) zoals zoals groene daken en pocketparken beogen de onderzoekers Inclusive Climate Actions (ICAs) op punt te stellen waarbij tegelijkertijd klimaatverandering en stedelijke ongelijkheid aangepakt wordt.
Met de WOAW, de jaarlijkse woonidee-award, zoekt de provincie Antwerpen jonge, geëngageerde creatievelingen met innovatieve woonideeën. Laatstejaarsstudenten aan een hogeschool of universiteit en onderzoekers of professionals tot 35 jaar die een maatschappelijk verschil willen maken, kunnen hun voorstel indienen, en dit nog tot 31 oktober 2024.
dbv architecten heeft in samenwerking met B2Ai architects, ontwikkelaar Caaap en Artes Projects de wedstrijd gewonnen voor de bouw van de nieuwe brandweerkazerne voor hulpverleningszone 1 in Brugge. De nieuwe brandweerkazerne voor Brugge betekent meer dan een opeenstapeling van stenen, beton, glas en andere materialen. Op deze zichtbare locatie bij het binnenrijden van Brugge via de Bevrijdingslaan, hoort een brandweerkazerne die een culturele rol speelt, maar ook architecturaal volledig klopt met de visie van de stad Brugge. Als symbool van veiligheid van de stad en haar hinterland helpt de brandweerkazerne immers mee aan de identiteit van de stad.
In een groene zone, omringd door woonwijken, wordt een oude atletiek-faciliteit vervangen door een nieuw sportcomplex. Dit nieuwe balsportcentrum in Willebroek is een hoogwaardige en duurzame sportfaciliteit met een stijlvol ingepaste vormgeving, omringd door een belevingsspark met een rijk aanbod aan voorzieningen voor sport en spel. Architectenbureau ZJA en Archiles architecten tekenden in samenwerking met OMGEVING landschapsarchitecten voor het ontwerp.
De voormalige site van watermaatschappij Farys aan de Gentse Stropkaai ondergaat met ‘Stroppark’ een groene en bruisende metamorfose. Naar een ontwerp van 360 architecten en kollektif landscape zal het volledig verharde terrein plaatsmaken voor een complex met 240 studentenkamers, polyvalente en commerciële ruimtes en een publiek groenpark met een oppervlakte van net geen voetbalveld groot. Als alles volgens plan verloopt zullen de studenten er vanaf het academiejaar 2026-2027 terecht kunnen.
De eerste fase van de werken die kaderen in het masterplan voor het Vormingscentrum in Malle is officieel van start gegaan. De provincie Antwerpen investeert 7,3 miljoen euro in de eerste fase waarbij het onthaal en de polyvalente ruimtes worden aangepakt. Daarnaast krijgt het gebouw een nieuwe bouwschil en wordt er overgeschakeld van fossiele naar hernieuwbare energie.