Licht laat leven en beleven

Met licht kun je spelen, in grote ruimtes, of bij detailleringen die bij een bepaalde lichtinval optimaal zichtbaar worden of juist totaal verborgen blijven. Het reflecterend materiaal van de Triflex-producten kan een belangrijke rol spelen.

Een lichtpuntje in de duisternis

Bij de realisatie van de nieuwe metrolijn U4 in het Duitse Hamburg was veiligheid de belangrijkste focus. In geval van calamiteiten moeten passagiers de metrotunnel zo snel mogelijk kunnen verlaten. Om die reden is de 2800 meter lange tunnel voorzien van luminicerende markeringen. De luminicerende pigmenten in de markering absorberen dag- of kunstlicht en laden daarmee de markering op. In het donker geven de pigmenten een geel-groen licht, een natuurkundig effect dat duurt en duurt. 

 

Grand illuminé 

De Grande Galerie van het Musée de l’Air et de l’Espace, het belangrijkste luchtvaartmuseum van Frankrijk, herbergt het grootste deel van de collectie van het museum. Deze toonzaal met acht zuilen wordt gekenmerkt door de speling van het daglicht dat naar binnen valt via het enorme koepeldak van 600 m² en haar booggewelven. Met Triflex werd dit dak gerestaureerd zonder dat er aan de karakteristieke uitstraling van het gebouw, of de speling en de inval van het daglicht, iets veranderde. Daarmee bleef de uitstraling intact zoals deze decennia geleden ontworpen is. 

 

Reflectie en licht met Triflex

In eerste instantie is het verband tussen licht en de systemen van Triflex wellicht niet direct duidelijk. Maar Triflex kan wel degelijk van betekenis zijn wanneer lichteffecten gewenst zijn in architectuur. Met toevoeging van reflecterend materiaal bijvoorbeeld. Zo bevatten wegmarkeringen van Triflex glasparels die het licht van voertuigen weerkaatsen en zo extra zichtbaar zijn.

Daarnaast heeft Triflex luminicerende coatings in haar assortiment, die mogelijk ook op andere vlakken ingezet kunnen worden. Ook wanneer u in architectuur wilt spelen met licht, zijn de vloeibare en flexibele coatings een uitkomst. Ook heeft Triflex transparante coatings die licht doorlaten, in de originele kleur. Ideaal voor veiligheidsvoorzieningen op de weg, maar er zijn ongetwijfeld meer toepassingen mogelijk. 

Bron: Triflex

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage