Nieuwe regelgeving omtrent brandveiligheid van gevels: welke oplossingen biedt Isover?

Vanaf 1 juli 2022 wordt in België een nieuwe regelgeving rond brandveiligheid van kracht. Maar wat moet je hierover weten? In dit artikel vat Isover essentie voor je samen.

1. Vereisten voor gevelbekleding én gevelonderdelen

De nieuwe en strengere vereisten hebben niet alleen betrekking tot de brandreactie van gevelbekledingen. Er worden ook nieuwe voorwaarden opgenomen voor de andere gevelonderdelen, zoals de isolatie en de draagstructuur.

 

2. Plaatsing op de werf centraal

Om brandvoortplanting via de gevel te beperken of te vertragen, worden eisen opgelegd met betrekking tot de brandreactie van gevelbekledingen in hun uiteindelijke toepassing, met andere woorden zoals ze geplaatst zijn op de werf. Je moet dus altijd rekening houden met de eventuele invloed van de onderliggende materiaallagen en van de bevestigingswijze.

 

3. Verschillende regels naargelang hoogte en toepassing van het gebouw

In de nieuwe regelgeving zijn vooral de eisen voor hoge gebouwen (h> 25 m) strenger geworden. Zo zullen de wezenlijke gevelonderdelen moeten beantwoorden aan de brandreactieklasse A2-s3, d0 volgens de norm NBN EN 13501-1 [6]. Ook voor middelhoge gebouwen (10 m ≤ h ≤ 25 m) moeten de gevelonderdelen minstens voldoen aan de brandreactieklasse A2-s3, d0. Bij lage gebouwen (h<10m) is de eis minimaal. Ongeacht de eis zit je met ISOVER goed.

 

Welke oplossingen zijn beschikbaar?

1. Voor de spouwmuur

Met glaswolisolatie van ISOVER voldoe je altijd aan de strengste vereisten, ongeacht de hoogte van jouw gebouw. Een topproduct met glaswol, zoals de ISOVER Multimax 30, is de perfecte oplossing voor de spouwmuur.

ISOVER Multimax 30 valt onder de beste brandklasse A1, wat betekent dat het product onbrandbaar is. Doordat glas het hoofdbestanddeel is in glaswol staat deze isolatie garant voor maximale brandveiligheid.

Lees meer over het muurdossier van Isover.

 

2. Voor de geventileerde gevel

ISOVER Mupan Façade is geschikt voor het thermisch isoleren van muren en gevels, waarbij de gevelbekleding pas na verloop van tijd wordt aangebracht.

ISOVER Mupan Façade is weerbestendig en ideaal voor open voegsystemen, maar is ook een topper op het vlak van brandveiligheid. Net als de Multimax 30 haalt de Mupan Façade brandklasse A1.

Bron: Isover

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage