Nog vijf ontwerpteams in de running voor reconversie Magdalenazwembad in Kortrijk

Uit dertig kandidaturen heeft Howest vijf architecten weerhouden in het kader van de reconversie van het Magdalenazwembad op de campus Kortrijk Weide. De geselecteerden krijgen nu tot eind september de tijd om hun voorontwerp uit te werken. Dat moet, rekening houdend met de erfgoedwaarde van het zwembad, een duurzame, energiezuinige, polyvalente en eigentijdse invulling geven aan het gebouw. De geselecteerden zijn: TV a2o architecten - Bressers architecten, TV archipl architecten - DENC!-STUDIO, TV Maarten Dobbelaere - Civic, TV Patine architecten - TRANS architectuur | stedenbouw en Dertien12.

“Niet minder dan dertig architectenbureaus stelden zich kandidaat voor de reconversie van het Magdalenazwembad”, aldus Dieter Dobbelaere, Directeur Gebouwen en Facilitair Beheer van Howest. “De vijf architecten die we nu hebben weerhouden, hebben we geselecteerd op basis van hun portfolio en ervaring met onroerend erfgoed enerzijds en op basis van hun visie op dit reconversieproject en de cultuur van Howest anderzijds.”

Begin juni krijgen zij een tweede briefing ter plaatse, waarna ze hun voorontwerp en offerte kunnen uitwerken. De uiteindelijke gunning is voorzien in oktober van dit jaar.
 

Ontmoetingsplek voor studenten

Het Magdalenazwembad dateert uit 1960, maar staat sinds de opening van het Lago-zwembad op Kortrijk Weide in 2019 leeg. Howest wil er alle functies onderbrengen die studenten niet strikt nodig hebben om les te volgen of te studeren, maar die van Kortrijk Weide wel een volwaardige campus zullen maken. Dieter Dobbelaere: “Er komt een studentenrestaurant, een café en een koffiehoek. Daarnaast voorzien we ook een bibliotheek, concentratiewerkplekken en projectwerkruimte, naast vergaderzalen en polyvalente ruimtes. Het vernieuwde gebouw wordt ook de place the be voor onze internationale studenten. Het is de bedoeling dat het op deze ontmoetingsplek ook ’s avonds blijft gonzen van de bedrijvigheid.”
 

Onroerend erfgoed

De reconversie zal gebeuren met respect voor de erfgoedwaarde van het Magdalenazwembad. Het huidige volume blijft dus behouden, net als het buitenaanzicht met de karakteristieke beglaasde gevel. Dieter Dobbelaere: “In tegenstelling tot de nieuwbouw The Penta (naast het zwembad), gaat het in dit geval om een transformatie van een gebouw met een grote symboolwaarde. Daarbij verwachten we van de architecten een innovatief ontwerp dat veel aandacht besteedt aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, onder meer op het vlak van water, energie en afval. Ook het open karakter van het gebouw, de toegankelijkheid, het efficiënte ruimtegebruik en de integratie van groen en natuur worden belangrijke uitgangspunten.”

Bron: Howest
Deel dit artikel:
Onze partners