De stad Genk heeft een definitieve bestemming gevonden voor het laatste deel van de voormalige Ford-site: een moderne logistieke campus. Het project, een samenwerking tussen Group Machiels en transportbedrijf H.Essers, bevat een herkenbaar poortgebouw van 11 verdiepingen, dat een nieuw gezicht zal geven aan de regio Genk-Zuid. Het ontwerp van de nieuwe Genkse landmark is van de hand van het Antwerpse bureau BINST ARCHITECTS.
In het Oost-Vlaamse Aalter ondergingen twee oude en identieke elektriciteitscabines een opvallende transformatie. Met respect voor het oorspronkelijke ontwerp en materiaalgebruik werden ze door ARKS architecten in opdracht van het gemeentebestuur hersteld en omgevormd tot een locatie voor tentoonstellingen. Een kenmerkende toevoeging aan de gevels zijn de strakke stalen 'boxen' met 'smartglas', die bewust contrasteren met de ruwe betonsteen. Het slimme glassysteem kan variëren tussen doorzichtig en opaak, waardoor het de nieuwsgierigheid opwekt en bezoekers uitnodigt om dichterbij te komen.
De herbestemming van een industrieel terrein in New York City voor de bouw van wolkenkrabbers en een casino brengt de ervaring van de High Line “in gevaar”, aldus de oprichters van Friends of the High Line, Joshua David en Robert Hammond. Het duo liet weten bezorgd te zijn over de impact van een voorgestelde ontwikkeling op de West Side Yard op de High Line, een voormalig treinspoor dat werd omgevormd tot een park door ontwerpstudio's Field Operations, Diller Scofidio + Renfro en Piet Oudolf.
Voor haar architectuurreis op 3 en 4 oktober 2024 koos Architectuurwijzer als bestemming Tilburg. Als erkenning voor de vele recente architecturale ontwikkelingen is in de Nederlandse stad dit jaar voor het eerst de Tilburg Architectuurprijs uitgereikt. Winnaar is de transformatie van Kloostercomplex Oude Dijk, door Shift Architecture and Urbanism, tot een hedendaags woon(zorg)complex.
Parochiekerken getuigen van complexe betekenissen én gevoeligheden. Trajecten naar neven- en herbestemmingen stokken vaak wanneer de volledige financiën in beeld komen. Nieuwe invullingen roepen vragen op over beheer, het uitdragen van het project en de slaagkans op lange termijn. De Inspiratiedag Toekomst Parochiekerken van de VVSG en PARCUM duidt ontwikkelingen en focust op het belang van financiële haalbaarheid en beheer. Dat gebeurt via treffende praktijkvoorbeelden en prikkelende plaatsbezoeken.
AR-TUR, het platform voor architectuur en ruimte, zet vier maal per jaar een bijzonder architectuurproject uit de Kempen in de kijker. Telkens op woensdagnamiddag kan je deelnemen aan een rondleiding waarin zowel ontwerper als opdrachtgever tekst en uitleg geven over het project. Op 18 september kan je deelnemen aan een nieuw projectbezoek uit de reeks Architectuur in de Kijker van AR-TUR. Je bezoekt de beschermde kloostersite van Meer die op 23 mei 2024 de Renaat Braemprijs ontving voor de online publieksstemming.
De vernieuwing van het oud gerechtshof op de Hasseltse Havermarkt, één van de meest monumentale gebouwen van de provincie, komt in een nieuwe en beslissende fase: na het bouwverlof start de ontmanteling en de sanering. Het nieuwe herbestemmingsproject van de ontwikkelaars Kolmont en Tans Urban Landmarks, naar een ontwerp van Zesth Architects en Architectenbureau Michel Janssen, is een uitstekend voorbeeld van binnenstedelijke stadsontwikkeling met respect voor de historische waarde, maar met het oog op de toekomst.
Met de WOAW, de jaarlijkse woonidee-award, zoekt de provincie Antwerpen jonge, geëngageerde creatievelingen met innovatieve woonideeën. Laatstejaarsstudenten aan een hogeschool of universiteit en onderzoekers of professionals tot 35 jaar die een maatschappelijk verschil willen maken, kunnen hun voorstel indienen, en dit nog tot 31 oktober 2024.
We verlangen er allemaal naar: wat warme en droge dagen, en liefst eens meer dan slechts twee na elkaar. De warmte, sensualiteit en gezelligheid van het mediterrane klimaat, zeg maar. Het leven in het zuiden verloopt dan ook steeds à l’aise, zonder haast en zonder zorgen. Denk aan het genieten van zwoele temperaturen, knusse momenten met familie of vrienden en urenlang tafelen. JUNG bewijst hoe je dezelfde gelukzalige vakantiesfeer in het interieur verwerkt aan de hand van subtiele details, warme contrasten en interessante texturen.
De tijdelijke vereniging noAarchitecten, David Kohn Architects met Asli Çiçek mag de uitbreiding en vernieuwing van het S.M.A.K. ontwerpen. In dit eerste ontwerpvoorstel is een tweede museumgebouw voorzien, voor de permanente collectie. De ingang van beide museumgebouwen komt in het voorstel in de Floraliënhal, die een centrale rol krijgt in het Citadelpark.